Nemački tabloid otpušta radnike i zamenjuje ih - veštačkom inteligencijom

Najveća nemačka izdavačka kuća Axel Springer, koja između ostalog izdaje i tabloid Bild, najavila je masovna otpuštanja i delimičnu zamenu otpuštenih radnika veštačkom inteligencijom.
Nemački tabloid otpušta radnike i zamenjuje ih - veštačkom inteligencijom
Foto: Pixabay

"Moraćemo se oprostiti od kolega koji su do sada obavljali funkcije koje u digitalnom svetu obavljaju procesi veštačke inteligencije", navodi se u jednom internom mejlu koji je uprava poslala zaposlenima, prenose nemački mediji.

U redakciji bi mogla biti ukinuta mnoga radna mesta koja su povezana s lektorisanjem ili vizuelnim dizajnom stranice.
Kako prenosi nemačka novinska agencija dpa, za sada je predviđeno otpuštanje više od 200 zaposlenih. 
 
Uprava kuće Axel Springer je najavila da joj je cilj "socijalno zbrinjavanje" radnika koji bi ostali bez posla.
 
Otkazi i pojačana upotreba veštačke inteligencije su povezani sa strategijom potpunog okretanja digitalnom izdanju dnevnika poput Bilda ili Die Welta i ukidanjem štampanih izdanja. 
 
Merama štednje su pogođeni i regionalne kancelarije te izdavačke kuće.
 
Bild je još uvek sa oko 1,1 milion štampanih primeraka najtiražniji nemački dnevni list. Ali, poslednjih godina je tiraž bio u stalnom padu. 
Još 2013. Bild je prodavao dvostruko više štampanih primeraka nego danas.
 
Bild je krajem 2021. otpustio i glavnog urednika Džulijana Rejhelta zbog optužbe za zloupotrebu moći i seksualnog napastovanja koleginica, a pravna borba s bivšim urednikom je još uvek u toku.
  • Sabahudin

    25.06.2023 21:55
    Omerović
    Sva sreća pa mi imamo "Informer"
  • V5

    24.06.2023 07:11
    Nemoguće
    Ta zamena se neće dogoditi u tigru jer AI ne može da izmisli takve budalaštine i laži kao što to mogu "novinari" državnih tabloida.
  • dz0

    22.06.2023 16:56
    Čitaoci tabloida će odmah da se upecaju na inteligentno pa još kompjutersko, misliće da čitaju enciklopediju i poslednje pare davati za još znanja iz oblasti estrade, botoksa, selfija, trans mačaka, rijalitika ravne Zemlje i vanzemaljaca.... nahebali smo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.