Otkrivena nova vrsta palme koja cveta pod zemljom

Naučnici su na Borneu opisali redak slučaj podzemnog cvetanja otkrivši novu vrstu palme.
Naučnici Kraljevskih botaničkih vrtova (RBG) Kew i partneri otkrili su novu vrstu palme i nazvali su je Pinanga subterranea, a njeno ime dolazi od latinske reči za podzemlje.
Vrsta je dobro poznata meštanima tropskog ostrva Borneo u jugoistočnoj Aziji, koji vole da grickaju njen jarkocrveni, slatki i sočni plod. Biljku su otkrili naučnici koji su opisali oko 300 različitih vrsta palmi na ostrvu.
"Proučavam palme 30 godina i zadivljen sam kako nas i dalje iznenađuju. Ovo neočekivano otkriće postavlja mnogo više pitanja nego što daje odgovora. Šta oprašuje palmu? Kako oprašivač pronalazi cveće ispod zemlje? Kako je ovaj fenomen evoluirao i čime će nas palme još iznenaditi", rekao je Vilijam Bejker, viši vođa istraživanja u "Tree of Life" pri "RBG Kew".
 
Pinanga subterranea pridružuje se više od 2.500 vrsta palmi poznatih nauci, od kojih čak polovini preti izumiranje.
 
Palma se može pronaći rasuta po prašumama zapadnog Bornea, prelazeći državne granice od Saravaka u Maleziji do Kalimantana u Indoneziji. Pre naučnog opisa, biljka je imala ime na najmanje četiri lokalna jezika: Pinang Tanah, Pinang Pipit, Muring Pelandok i Tudong Pelandok.
 
Uprkos tome što je dobro poznata ljudima s Bornea, naučna zajednica potpuno je previdela vrstu što je istaklo potrebu za užom saradnjom s domorodačkim zajednicama.
 
Naučnike je na prisutnost biljke prvi upozorio koautor studije Pol Čai, maležanski botaničar i imenjak vrste palme Pinanga chaiana. Prvi put se susreo s palmom 1997. dok je čistio gusto lišće koje je okruživalo mladu palmu kako bi je bolje snimio.
 
Bilo je nekoliko biljaka, ali samo jedna s plodovima.
 
Naučnici iz Kewa Benedikt Kunhauser, Piter Petou iVilijam Bejker ponovo su posetili rezervat za divlje životinje Lanjak Entimau u 2018. i prikupili nekoliko primeraka palme za istraživanje.
 
"Bez dojave našeg maležanskog kolege dr Pola Čaia, verovatno bismo ovu uzbudljivu novu vrstu zamenili za neuglednu sadnicu palme i prošli bismo pokraj nje. Umesto toga, naučno smo opisali neverovatno redak slučaj geoflorije, a to je podzemno cvetanje i prvi poznati primer te vrste u celoj porodici palmi. To je zaista otkriće koje se događa jednom u životu", rekao je Kunhauser.
Većina cvetnica razvila se tako da svoje cvetove i plodove razvijaju iznad zemlje, što olakšava oprašivanje. Međutim, postoji mali podskup biljaka koji je evoluirao do cvetanja i plodova pod zemljom, uočen u 171 vrsti, 89 rodova i 33 biljne porodice.
 
Studija je objavljena u časopisu "PALMS - Journal of the International Palm Society".

Teme

palme

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.