FOTO: Freska pronađena u Pompeji prikazuje mogućeg pretka današnje pice

Freska koja prikazuje mogućeg pretka italijanske pice pronađena je na zidu kuće u Pompeji, saopštilo je italijansko ministarstvo kulture.
FOTO: Freska pronađena u Pompeji prikazuje mogućeg pretka današnje pice
Foto: Beta/AP
Arheolozi pretpostavljaju da se pljosnati hleb, pored kog je na freski pehar za vino, možda jeo s voćem poput šipka i urmi ili su na njemu bili začini i vrsta pesto umaka, saopštilo je ministarstvo.
Iako se tehnički ne može smatrati picom, budući da nema klasičnih sastojaka poput paradajza i mocarele, ono što je pronađeno u Pompeji "možda je daleki rođak modernog jela", stoji u saopštenju.
Pompeja, koja je uništena u erupciji Vezuva pre gotovo 2.000 godina, nalazi se oko 23 kilometra od Napulja, u kojem je nastala moderna italijanska pica koja se nalazi na listi UNESCO-a.
 
 
Freska je otkrivena u hodniku kuće uz koju je bila pekara koja je delimično otkopana u 19. veku.
 
Iskopavanje je u tom području nastavljeno u januaru.
 
Nalazište Pompeja, otkriveno tek u 16. veku, doživelo je nedavno eksploziju arheoloških aktivnosti usmerenih na zaustavljanje godina propadanja i zanemarivanja, uglavnom zahvaljujući nedavno zaključenom projektu vrednom 105 miliona evra.
  • Laloš

    03.07.2023 13:59
    Kakva pica... možda predak fokaće. Pica bez paradajza nije pica a paradajz je stigao negde u 16 veku iz Južne Amerike.
  • frki

    28.06.2023 08:42
    bahaha
    Koja gomila lupetanja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.