VIDEO: Na nebu iznad Kine osvanuo vrlo redak fenomen

Na Tiktoku je osvanuo video koji prikazuje neobičan fenomen na nebu iznad Kine, a snimak je ubrzo postao viralan.
Reč je o čarobnom fenomenu, oblaku pod nazivom Pileus, što na latinskom znači "kapa". Ovaj oblak duginih boja u obliku kape redak je fenomen. 
Neobičan oblak nastaje kada se vlažni vazduh brzo podigne iznad vrha kumulusa, koji se zatim hladi, kondenzuje i formira oblik kape koja je sastavljena od velikog broja ledenih kristala. 
Međutim, ova vrsta oblaka retko se viđa u duginim bojama.
 
To se događa samo u slučaju ako dođe do takozvane irizacije, odnosno kolorizacije oblaka kada Sunčeva ili Mesečeva svetlost pod određenim uglom prolazi kroz tanak oblačni sloj sastavljen od kapljica vode ili sitnih kristala leda koji su sličnih dimenzija.
 
Tada dolazi do razlaganja svetlosti na spektralne boje, a rezultat je prizor koji oduzima dah. 
 

Teme

duga

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.