Redak novčić koji je Brut iskovao nakon ubistva Cezara ide na aukciju

Samo dve godine nakon ubistva Julija Cezara u starom Rimu, jedan od njegovih ubica iskovao je novčić koji je slavio smrt "diktatora", sa prikazom bodeža sa jedne strane.
Danas je preživelo samo oko 100 ovih novčića, a redak srebrni primerak ide na aukciju ovog meseca.
Novčić, poznat kao denar "EID MAR" koji obeležava Martovske ide, iskovan je 42. godine pre nove ere po naredbi Marka Junija Bruta, čoveka koji je ubio Julija Cezara.
Cezar je postao veoma moćan političar u Rimskoj republici, kada je, kao lider vojske izvojevao rimske pobede u Galskim ratovima, proširivši teritoriju Rima na današnju Francusku. Nakon njegovog uspeha, rimski senat je zamolio Cezara da odstupi od vojne komande, ali je Cezar to odbio i prešao reku Rubikon sa svojom vojskom, što je izazvalo građanski rat koji je na kraju dobio i doveo se u neuporedivu poziciju moći 44. godine pre nove ere, kada se proglasio "doživotnim diktatorom ".
 
Te godine mnogi političari su bili zabrinuti da je Cezar želeo da postane kralj. Među grupm rimskih senatora nastala je zavera da ubiju Cezara, što su i uspeli ubovši ga više puta nožem 15. marta, ili za Martovske ide.
 
Ali Cezarova smrt nije donela političke rezultate koje su očekivale njegove ubice, budući da mnogi ljudi nisu pozdravili tu vest. Brut i Kasije, suzaverenici, pobegli su iz Rima i preuzeli kontrolu nad istočnim provincijama od Grčke do Sirije.
 
Usledio je građanski rat od 43. do 42. godine pre nove ere, što je kulminiralo osvetom Antonija i Oktavijana za Cezarovu smrt u bici kod Filipe u Grčkoj, porazom Bruta i Kasija, koji su se radije ubili nego da se predaju.
 
Srebrni denar EID MAR, rimski novčić vredan otprilike kao dnevna plata, kovao je Brut tokom bitke kod Filipe kao sredstvo plaćanja svojih vojnika. Na strani "glave" nalazi se Brutova bista i natpis "BRUT IMP", što znači zapovednik Brutus, uz ime čoveka koji je kovao novčiće. Naličje ili "pismo" novčića nosi skraćenicu "EID MAR", što znači Martovske ide, zajedno s dva bodeža i oslobođeničkom kapom, simbolišući kako je Brut oslobodio Rim od Cezara.
 
"Pre Julija Cezara 44. godine pre nove ere, nijedan živi Rimljanin nikada nije stavio sopstveni portret na rimski novčić. Tradicionalno je glava (novčića) bila rezervisana za bogove i kraljeve. To je, zajedno s Cezarovim proglašenjem za trajnog diktatora, direktno dovelo do njegovog ubistva", rekla je za Live Science Liv Jarov, profesorka istorije na koledžu Bruklin u Njujorku, koja je stručnjakinja za novčiće Rimske Republike.
 
Dodala je da je Brut licemerno tvrdio da je oslobodio Rimljane od Cezara kao kralja, ali je promovisao sebe i svoju sopstvenu sliku s druge strane medalje koristeći isti sistem kao Cezar.
 
Bilo je više od 25 različitih matrica koje su korišćene za izradu srebrnog EID MAR novčića. Svaki par matrica mogao je da iskuje otprilike 10.000 do 20.000 novčića, tako da su verovatno napravljene stotine hiljada. Većina kovanica ove vrste pronađena je u Grčkoj, ali takođe su se pojavili u Rumuniji, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, a čini se da su bili u opticaju najmanje do četvrte godine pre nove ere.
Očekuje se da će srebrni denar EID MAR postići cenu do 300.000 dolara.
 
Još je ređi zlatnik EID MAR; poznata su samo tri primera u svetu. Jedan od tih novčića prodat je u oktobru 2020. za 4,2 miliona dolara, što je najviše plaćeno za stari novčić. Međutim, novčić je vraćen u Grčku u martu 2023, nakon što su istražitelji otkrili da je ukraden, zbog čega je prodaja bila nevažeća.
 
Srebrni EID MAR denar trebalo bi da bude ponuđen na aukciji 15. avgusta, piše Livescience.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti