VIDEO: Ovako izgleda zatvor u Norveškoj u kojem kaznu služe kriminalci osuđeni za najteža dela

Nemojte da vas zavara umetnost u Benksijevom stilu (koja je inače koštala više od milion evra) ili prozori bez rešetki - ovo nije otmeni hotel, već prinudni dom najgorih norveških kriminalaca.
Ljudi su ostali zapanjeni kada su na TikToku videli kako žive osuđeni za ubistva, silovanje i druge zločine u zatvoru Halden u Norveškoj.
"Lepši je od stana koji iznajmljujem. Evo meni novog penzionog plana", našalio se jedan korisnik TikToka na nalogu @sherifelsahly koji je ove slike podelio, a prenosi N1.
U zatvoru čiji se nadležni hvale da je "najhumaniji zatvor na svetu", svaka ćelija ima svoje kupatilo, potpuno opremljenu kuhinju, televizor sa ravnim ekranom, mini frižider, pa čak i ključ od te iste ćelije.
 
Za 12 do 15 soba tu je i vrhunska kuhinja sa radnim pločama od nerđajućeg čelika, dnevnim boravcima opremljenim sofama u IКEA stilu i stolovima za kartanje i druge društvene igre. Zatvor, za koji je bilo potrebno 10 godina i zapanjujućih 160 miliona evra da se izgradi, ima luksuzne prostorije za zatvorenike, uključujući teretanu sa zidom za penjanje, ceo supermarket i studio u kome mogu da snimaju sadržaj.
 
"Razmaženi" zatvorenici dobijaju i dve partnerske posete svake nedelje, koje mogu da provedu u sobama bez prozora i nadzora. U tim sobama posteljina je čista, svaka od njih ima svoje kupatilo, a u njemu peškire i kondome.
 
A to nije jedini način da ovi zatvorenici nakratko "pobegnu iz zatvora". Njihove porodice takođe mogu da dođu i, jednom u svaka tri meseca, odsednu u zasebnoj drvenoj kolibi, u kojoj su i sobe za decu i bašta puna dečijih igračaka.
 
Zatvorenik Haldena, Amund, objasnio je kako izgleda život u najluksuznijem zatvoru na svetu.
 
"Moraju da budu upućene u pravila, a onda žene i devojke dolaze sa decom na jednu ili dve noći tokom vikenda. Radi se o tome da se zatvorenici ponovo povežu sa svojom decom. Možda neki nisu imali izgrađene veze već duže vreme", kazao je on.
 
Luksuzni objekat, koji je prinudni dom za 252 kriminalca, namerno je izgrađen tako da nimalo ne liči na zatvor. Norveške zatvorske vlasti tvrde da ovakvo okruženje pomaže u smanjenju ionako veoma niske stope kriminala u zemlji.
Norveški umetnik Dolk, koji je naslikao mural u Haldenu vredan preko milion evra, rekao je:
 
"U norveškom zatvorskom sistemu fokus je na ljudskim pravima i poštovanju. To nije ništa neobično. Кada dođu u zatvor, mnogi od njih su u lošem stanju i želimo da ih podignemo, da im damo samopouzdanje kroz obrazovanje i rad i da iz zatvora izađu kao bolji ljudi", kazao je on.
 
Stopa ponovnih prestupa u Norveškoj iznosi 20 odsto.
 
  • @boringoldfart

    08.08.2023 12:04
    Stopa recidiva je 0% kad se silovatelj kastrira a ubica likvidira
  • IzvidjacFutog

    07.08.2023 15:07
    Da li
    Da li i jedan Brejvik zaslužuje ovakav komfor?Sta rodbina i prijatelji žrtava misle o ovakvom luksuzu i kakve brzine je protok intreneta koji zlocinci koriste?
  • Orko

    07.08.2023 14:54
    Nauce ljude koji su skrenuli sta je zivot, da moze bolje i tako sigurno i dolazi do pokanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.