Nova iskopavanja kod Pompeje osvetlila život robova

Arheolozi su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeje koju su gotovo sigurno koristili robovi.

Otkriće baca svetlo na njihov status u antičkom svetu, saopštilo je italijansko Ministarstvo kulture.

Soba je pronađena u vili Čivita Đulijana, oko 600 metara severno od zidina Pompeje, koja je zbrisana vulkanskom erupcijom Vezuva pre gotovo 2.000 godina.
U sobi se nalaze dva kreveta, od kojih samo jedan ima prostirku, dva ormarica i niz urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci dva miša i pacova.
 
"Ovi detalji još jednom podvlače uslove neizvesnosti i loše higijene u kojoj su niži slojevi društva živeli u to vreme", navelo je Ministarstvo kulture.
 
Nisu nađeni tragovi rešetki, brava ili lanaca u sobi.
 
"Izgleda da je kontrola prvenstveno vršena kroz unutrašnju organizaciju, a ne fizičkim barijerama i ograničenjima", rekao je Gabrijel Cuhtrigel, direktor Arheološkog parka Pompeje.
 
Iskopavanja u vili Čivita Đulijana vršena su od 1907. do 1908. godine, a zatim ponovo od 2017, kada je policija shvatila da su lokaciju pljačkali ilegalni kopači.
 
Na lokalitetu se odnedavno ponovo radi, nakon višegodišnjeg zanemarivanja, uglavnom zahvaljujuci projektu koji je nedavno zaključen sa EU vrednom 105 miliona evra.
 
Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano rekao je da će konzervatorski i istraživački radovi biti nastavljeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.