VIDEO: U Peruu pronađeno telo veoma važnog sveštenika sahranjeno pre 3.000 godina

Arheolozi na severu Perua iskopali su grobnicu staru 3.000 godina za koju se veruje da je u njoj bio sahranjen "sveštenik Pakopampe", elitni verski vođa na tom području u tom periodu.
Sveštenikovo telo pronađeno je sahranjeno ispod šest slojeva pepela pomešanog sa crnicom, sa ukrašenim keramičkim činijama i pečatima koji ukazuju na drevnu ritualnu boju za telo koju su koristili ljudi koji su pripadali društvenoj eliti, saopštilo je peruansko Ministarstvo kulture, a prenosi Rojters.
Dva pečata su takođe pronađena duž gornjih ivica grobnice, jedan sa antropomorfnim licem okrenutim ka istoku, a drugi sa jaguarskim licem okrenutim prema zapadu.
"Iako je ova osoba bila muškarac, asocijacije su veoma neobične. Mislim da je on u svoje vreme bio vođa", rekao je lider projekta iskopavanja Juji Seki, i dodao da su velike dimenzije grobnice, od skoro dva metra u prečniku i metar dubine, neobične, kao i položaj tela koje je okrenuto licem nadole, sa ukrštenim nogama.
 
 
Arheološki projekat iskopavanja Pakopampe na tom području je od 2005. godine, saopštilo je Ministarstvo i dodalo da slojevi stena ukazuju na to da je sveštenik, koji je najverovatnije sahranjen oko 1.200 godina pre nove ere, bio pet vekova stariji od grobnica "Gospođe od Pakopampe" i "Sveštenika Jaguar zmije iz Pakopampe", koji su otkriveni 2009. i 2015. godine.
  • Realista

    30.08.2023 19:34
    Zna li se šta?
    Kako mu je bilo, šta je prvo rekao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.