FOTO: Za džemper sa ovcama princeze Dajane više od milion dolara na aukciji

Čuveni vuneni džemper sa ovcama koji je nosila princeza Dajana 1981. godine ubrzo posle veridbe sa princom Čarlsom prodat je danas za 1,1 milion dolara na aukciji u Sotbiju.
FOTO: Za džemper sa ovcama princeze Dajane više od milion dolara na aukciji
Foto: Beta/AP
Aukcijska kuća je potvrdila cenu prodaje od 1,1 milion dolara uključujući troškove i proviziju, što je oko 14 puta više od najviše procene (80.000 dolara).
Prodaja koja je bila otvorena preko interneta od 31. avgusta je postala življa u poslednjim minutima kada je podignuta konačna cena sa 200.000 na 1,1 milion dolara sa podizanjima od po 50.000 dolara, prenosi Frans pres.
Sotbi je naveo da se radi o rekordnoj aukcijskoj prodaji za deo odeće koji je nosila princeza Dajana čiji predmeti i dalje privlače kolekcionare 26 godina posle njene smrti u automobilskoj nesreći u Parizu.
 
U januaru je američka zvezda Kim Kardašijan je na aukciji u Londonu kupila čuveni privezak koji je princeza nosila za 197.453 dolara.
 
Aukcijska kuća Sotbi navodi da se takođe radi o rekordnoj ceni dobijenoj za džemer, nadmašivši cenu kardigana koji je nosio Kurt Kobejn 1933. godine na akustičnom koncertu Nirvane preko MTV-a, koji je postao legendaran a prodat je 2019. za 334.000 dolara.
 
Dajana Spenser je neposredno posle veridbe obukla svoj crveni džemer sa belim ovcama i jednom crnom na polo utakmici sa princom Čarlsom u junu 1981. godine, i ostavila utisak svojim opuštenim stavom i stvorila prema Sotbiju veliki kulturni i viralni trenutak.
 
Njena pojava u javnosti takođe je bila velika neočekivana reklama za dve kreatorke džempera Sali Mur i Džoanu Ozborn, i njihovu marku "Warm and Wonderful".
 
Nekoliko nedelja kasnije one su dobile dopis iz Bakingemske palate da je buduća princeza od Velsa oštetila džemer uz pitanje da li mogu da ga poprave ili zamene. One su za nju napravile novi džemper koji je nosila 1983.
A prvi oštećen džemper nije bio popravljen i poslat nekom drugom kao što su one mislile. U martu 2023. godine Džoana Ozborn ga je našla u kutiji na svom tavanu i Sotbi je potvrdio autentičnost, prema saopštenju aukcijske kuće. Sotbi je potvrdio da su dve kreatorke prodavci džempera.
 
I gotovo 40 godina kasnije model je ponovo lansiran u prodavnicima u partnerstvu između marke "Rowing Blazers" i dve kreatorke Sali Mur i Džoane Ozborn.
  • Saša

    15.09.2023 10:45
    Ovce
    Ovce za ovce!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.