Sviđ, kumupošljavanje, svegled: Završeno prijavljivanje na takmičenje za najbolju novu srpsku reč

Prijavljivanje na takmičenje za najbolju novu srpsku reč koje organizuje sajt Mala biblioteka iz Londona završeno je 15. septembra. Prijavilo se oko 300 takmičara, a predloženo je 450 reči.
Sviđ, kumupošljavanje, svegled: Završeno prijavljivanje na takmičenje za najbolju novu srpsku reč
Foto: Pixabay (ilustracija)

Urednik sajta Veljko Žižić rekao je za N1 da će se u širem izboru naći 50 do 100 reči, o kojima će odlučivati žiri u kojem će biti pisci, kulturni radnici, profesori, novinari.

Ovo su neke od reči koje su se našle u širem izboru i objašnjenja koja su za njih data:
 
Priznačaj – Osećanje ili misao koju reč pobuđuje pored svog bukvalnog značenja – “konotacija”. Imam naviku da, tokom razmišljanja i, katkad, u razgovoru, smišljam nove domaće reči umesto da upotrebim strane. Tako nasta ova reč, skoro podsvesno, kao zamena za konotaciju. Tok misli pri smišljanju je verovatno sledeći: “Кonotacija” se tiče značenja reči, dakle osnova treba da bude izvedena iz značiti ili srodne reči: otud -značaj. Dalje, konotacija se ne tiče glavnog značenja, suštine, reči, nego onih asocijacija što vuče sa sobom, prinosi u razgovor: otud pri-.
 
Prelepotica – Ova reč se jako često upotrebljava zadnjih godina u ženskoj populaciji u srpskom jeziku. Označava jaku snažnu lepu žensku osobu koja se izdvaja od drugih po lepim osobinama i dobroti.
 
Svidić – Nesvidić – Kao zamena za like/dislike. Ako nam se nešto svidelo ili nije, ovim umanjenicama dajemo lepu boju svoje (ne)naklonosti.
 
Sviđ – Kao zamena za Lajk. Od postojećeg glagola sviđati, može se izvesti kratka i potpuna zamena za reč lajk, koja znači isto na oba jezika.
Uticajner – Kao zamena za Influenser, uticajna osoba; Veoma precizna reč koja opisuje delatnost osobe koje imaju uticaj na publiku.
 
Svegled, svegledanje – Umesto bindžovanja, imenica i glagol koji označavaju neprestano gledanje filmova i serija, čak bolje nego izvorna engleska reč.
 
Beboljub – Zamena za izraz "Baby friendly", reč beboljub se koristi u većini porodilišta u Srbiji i u prevodu znači da su mame i bebe zajedno od samog rođenja, tj.nastoji se na najranijoj povezanosti između mame i bebe još u porodilištu. Nadahnuće za ovu reč sam dobila kao trenutna trudnica i mama.
 
Srceištuća ili srceištući – Inspirisan ljubavlju prema jednoj ženi koju volim već čitavu deceniju, a kojoj svakodnevno pišem kratke poruke u kojima želim da joj izrazim ljubav i učinim joj dan lepšim, na um mi je došla reč "srceištuća", jer je moje srce ište, a nekako mi se čini da bi je svako srce iskalo, jer nju je nemoguće ne iskati.
 
Za reč "selfie" stiglo je više predloga – sebić, sebeslik, zrčak, samoslik, svojko, olelka.
 
Neprošetan – Predlog jedne takmičarke za reč koju je čula u Nišu. Osoba koja nema iskustvo, koja nije mnogo prošla u životu.
 
Zacrt – Kao zamena za projekat jer su crtanje i crtež uvek vezani za projekat, kog zacrtava (zacrtač) projektant, i koga se svi pridržavaju, jer je zacrtan.
 
Ogam – Ogavno i blam su najpribližnije osećaju koji imam u stomaku kada vidim nešto što je krindž, reč koja mi je pala na pamet bila je ogam. Ogam je isto što i krindž samo lepše rečeno na našem jeziku, to je osećanje prenešene neprijatnosti izazvane posmatranjem nekog iskustva, dešavanja ili situacije, objasnio je svoj predlog jedan od takmičara.
 
Postupač – Isto što i procesor, jer je proces na srpskom jeziku postupak, dok je sitopostupač složenica za mikroprocesor.
 
Pamtilo – Jednako kao memorija (u računarskom rečniku), jer je u svakodnevnom, običnom, rečniku meomorija: pamćenje ili pamet.
 
Premisliti – Iz engleskog "overthink" – preterano razmišljati o alternativama i ishodima da se i odustaje od delovanja na osnovu prve pomisli o nečemu
 
Neprekid ili bezrez - Za gledanje serije od više epizoda odjednom (zamena za englesku reč bindžovanje).Zašto bindžovati, kad se može uraditi neprekid ili bezrez? Odnosno gledati neprekidno ili bezrezno.
 
Preotkrivanje – Umesto reči skrining koja predstavlja mere i postupke namenjeni masovnom otkrivanju bolesti pre ispoljavanja simptoma.
 
Zazdravljanje – Kao zamena za remisiju (stanje smanjenja ili povlačenja simptoma kod pacijenata sa hroničnom, neizlečivom ili malignom bolešću, a po uzoru na slovenačko "zazdravitev").
 
Кumupošljavanje – Isto što i nepotizam. nadahnuće: u Srbiji je kumstvo oduvek bilo od velike važnosti, te je nezaobilazno i prilikom traženja posla. Od dve reči: kum i uposliti.
 
Večnutak – Trenutak ili osoba koji se večno pamti, nešto što se ne zaboravlja,
 
Usputnik, usputnica – Momak za jedno veče; devojka za jedno veče
 
Duboklaža – Zamena za dipfejk (deepfake). Duboklaža je neologizam izveden od "duboko" i "laž".
 
Uzrenje – Isto što i introspekcija (gledati unutar sebe, sagledati sebe)
Nagrade su – 600 evra za prvu, 400 evra za drugu i 200 evra za treću nagradu.
 
Pobednici i pohvaljene reči čine uži izbor.
 
Sve reči (pobednici i pohvaljeni) će biti dostupne i za javno glasanje koje će biti putem sajta (od 1. do 15. oktobra).
  • Мила

    16.10.2023 21:11
    речи
    Па има баш лепих сазданих речи, није све ружно и на српском су кованице. Одлично!
  • Djordje

    16.09.2023 17:04
    Svasta!
    Neke od ovih reci nisu nove, samo su im pridodata nova znacenja.
  • AntiZaNe

    16.09.2023 13:46
    avavovanje
    TV nastop.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.