Smanjio se Monblan: Za 2,22 metra je niži nego pre dve godine

Najviši vrh Zapadne Evrope Monblan visok je 4.805,59 metara ili 2,22 metra manje nego tokom prethodnog merenja 2021. godine.
Smanjio se Monblan: Za 2,22 metra je niži nego pre dve godine
Foto: Pixabay
To je izjavio danas član ekspedicije stručnjaka geometara koji su obavili merenje.
Ova razlika može da bude posledica varijacije letnjih padavina i već je primećena u prošlosti, rekao je na konferenciji za novinare u Šamoniju francuski geodetski stručnjak Žan de Gare.
"Mi prikupljamo podatke za buduće generacije, nismo tu da ih tumačimo, to prepuštamo naučnicima", dodao je De Gare.
 
Opremljeni najsavremenijim alatima i prvi put dronom, tim od oko 20 ljudi se sredinom septembra u osam smerova popeo vrh zapadne Evrope kod francusko-italijanske granice.
 
Oni su nekoliko dana sprovodili merenja i zabeležili tačku po tačku na vrhu Monblana.
To je 12. akcija ekspedicije čiji je cilj i prikupljanje naučnih podataka o uticaju klimatskih promena na Alpe, u okviru inicijative pokrenute 2001. godine.
 
"Posle više ekspedicija merenja mnogo smo naučili: znamo da je vrh u stalnom kretanju kako u visini, sa varijacijama od skoro pet metara, tako i po položaju", rekao je De Gare.
  • Masa iz nekog

    07.10.2023 21:36
    @skinuo šešir:)
    Ako već pitate, ove godine je jedna kineska misija poslala sondu koja je najzad detaljno skenirala i tamnu stranu Meseca, onu uvek okrenutu od Zemlje, pa sada po prvi put imamo detaljne snimke kompletne površine našeg satelita. Nisam siguran da je sve tačno u mm, ali u par cm vrlo verovatno jeste. Ako ste već hteli da navedete nešto što ne znamo, onda je trebalo da pomenete npr. tačna merenja i mape dna svih okeana i mora. Pošto taj posao još nismo dovoljno detaljno završili. Što znači da bolje i detaljnije poznajemo površinu Meseca, nego velike delove Zemlje koji su pokriveni vodom. Ali, nauka neprestano napreduje i proširuje ukupno ljudsko znanje. Za one koji to žele, uvek postoji nešto novo da se nauči. Uzdravlje!
  • skinuo šešir:)

    05.10.2023 23:45
    A,šta kaže NASA? Na Mesecu u mm sve tačno premerili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.