VIDEO: Nasin rover snimio džinovski tornado na Marsu

Nasin rover "Perseverance" zabeležio je redak prizor na tlu Marsa koji prikazuje ogroman vrtlog prašine koji se velikom brzinom kreće na horizontu.
VIDEO: Nasin rover snimio džinovski tornado na Marsu
Foto: Pixabay (ilustracija)

Ovaj tornado, piše američka Nacionalna svemirska agencija, je veći od prosečnog tornada koji se javlja na našoj planeti i pet puta viši od Empajer stejt bildinga.

Rover je ovu oluju zabeležio 30. avgusta na 899. solu, odnosno marsovskom danu, svoje misije na Crvenoj planeti.

Snimak koji je napravio rover traje 87 sekundi, a u usporenoj verziji podelila ga je "JPL" laboratorija na društvenim mrežama.
 
"Ne vidi se vrh ovog vrtloga, ali senka koju baca daje nam predstavu o njegovoj visini", rekao je Mark Lemon, planetolog Instituta za kosmologiju u Bolderu (Kolorado) i član naučnog tima "Perseverance".
 
"Njegova senka ukazuje da je visok oko dva kilometra", naveo je on.
 
 
Vrtlozi prašine nastaju kada se topli vazduh koji se uzdiže pomeša sa spuštajućim stubovima hladnijeg vazduha.
 
U jednoj studiji objavljenoj 2018. u naučnom časopisu "Icarus" istraživači su procenili da se svakog dana na Marsu u proseku javlja po jedan ovakav vrtlog na kvadratnom kilometru površine Crvene planete, odnosno više od 145 miliona dnevno. Zbog toga su ovakvi vrtlozi glavni način preoblikovanja tla.
  • Mr Pit & 12 guslaca

    11.10.2023 00:30
    Ako bi se rešile sve tajne Univerzuma,ovaj više ne bi imao smisla da postoji !? Nastao bi jedan novi univerzum s'velikim bum- om !? Itd,itd,...Neko je jednom prilikom napisao :''Protiv svega postojećeg, u ime svega predstojećeg!"
    (Mr Pit & 12 'guslača')
  • Zoran

    10.10.2023 08:00
    Snimak
    Ovaj snimak nije snimak tornada , nego ako se dobro secam djavolja prasina nedavno je bio objaljen. Tako da pustite snimak koji su objavili a ne onaj koji imate vec duze vreme.
  • pera

    09.10.2023 10:36
    ..
    Meni je ovo ocigledan dokaz da su marsovci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.