Francuski tim pobedio u najstarijoj i najprestižnijoj trci balona

Sa više od tri i po dana u vazduhu i prevalivši više od 2.660 kilometara francuski balonski tim je pobedio u najstarijoj i najprestižnijoj trci balona na gas na svetu.
Piloti Erik Deselije i Bena Avre sleteli su u sredu kod obale Severne Karoline pošto su u subotu uveče poleteli na godišnjoj "Međunarodnoj fijesti balona" u Albukerkiju sa 15 drugih timova, predstavnicima devet zemalja.
Organizatori "Kupa Gordona Beneta" rekli su da su Francuzi nadmašili nemački tim za oko 74 kilometra i preuzeli vođstvo. 
Piloti balona provode dane u vazduhu, noseći sve što im je potrebno da prežive na velikim visinama dok traže pravu kombinaciju struja vetra da prelete što više.
 
Njihovi baloni punjeni vodonikom lete nekoliko dana, a piloti se smenjuju da bi jedan mogao da spava, dok drugi pazi na vremenske uslove. Svaki tim redovno komunicira sa zvaničnicima trke, sa svojim zemaljskim ekipama i s meteorolozima dok procenjuju izglede za dalji let.
 
Dva pilota iz Poljske se oporavljaju u Teksasu, gde se njihov balon zapalio i srušio pošto je tokom takmičenja udario u dalekovod visokog napona.
 
Ta trka je do sada održana u Sjedinjenim Državama samo 13 puta, a ovo je peti put da je domaćin bila "Međunarodna fijesta balona" u Albukerkiju.
 
Timovi se u subotu vraćaju u Albukerki na ceremoniju uručenja nagrada.
 
Trka ima korene koji sežu do 1906. godine kada je avanturista i novinski tajkun Džejms Gordon Benet Mlađi okupio 16 balona za takmičenje koje je krenulo iz Pariza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.