Priznao da je ukrao crvene cipele iz "Čarobnjaka iz Oza": Mislio da su na njima pravi dragulji

Sedamdesetšestogodišnji muškarac priznao je krivicu za pljačku muzeja iz koga je ukrao par crvenih cipela koje je nosila Džudi Garland kao Doroti u filmu "Čarobnjak iz Oza".
Teri Džon Martin je verovao da su rubini na cipelama koje je Džudi Garland nosila u filmu pravi dragulji sve dok mu vlasnik radnje koja otkupljuje robu nije rekao da je u pitanju obično staklo.
Cipele koje je ukrao Martin su jedan od samo četiri autentična para koja su ostala među rekvizitima iz filma snimljenog 1939. godine.
 
Glavna junakinja Doroti bi tri puta lupnula petama čarobnih cipela i izgovorila "Nigde nije bolje nego kod kuće" kako bi se vratila iz Zemlje Oz u svoj rodni Kanzas.
 
Godine 2005. cipele je Muzeju Džudi Garland u njenom rodnom gradu Grand Rapids u Minesoti pozajmio holivudski kolekcionar suvenira, Majkl Šo.
 
Martin, koji je živeo u obližnjem gradu, čekićem je provalio kroz ulaz za slučaj opasnosti i ukrao cipele koje su bile osigurane na milion dolara.
 
Martin je osumnjičen za ovaj zločin tek 13 godina kasnije, kada je tim FBI-a za krađu umetnina u jednoj operaciji saznao da se izvesni muškarac obratio agentu osiguranja i rekao da može da pomogne u pronalaženju cipela.
 
 
Federalni tužioci objavili su Martinovu optužnicu u maju, dodajući da je trenutna tržišna vrednost cipela oko tri i po miliona dolara.
 
Martin, koji je 1988. godine osuđivan zbog trgovine ukradenom robom, ostaće na slobodi do izricanja presude.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.