Zbog jedne epizode Pokemona stotine dece završilo u bolnici

Naučnici su možda otkrili zašto su stotine dece hospitalizovane nakon gledanja epizode Pokemona iz 1997.
Zbog jedne epizode Pokemona stotine dece završilo u bolnici
Foto: Pixabay
Popularni anime prvi put je objavljen 1997. u Japanu i još je omiljen među decom širom sveta. 
Međutim, postoji jedna epizoda koje se mnogi ne sećaju, pod nazivom "Dennō Senshi Porygon". Epizoda je emitovana 6. decembra 1997. i nikada više nije prikazana.
Naime, nakon emitovanja epizode više od 600 dece hitno je prebačeno u bolnicu unutar sat vremena nakon emitovanja. Deca su tvrdila da imaju razne simptome uključujući grčeve, mučninu i povraćanje, a čudna bolest brzo se proširila zemljom.
 
U to vreme zaključeno je da je baraža crvene i plave stroboskopske rasvete u sceni kada Pikaču lansira jedan od svojih visokooktanskih električnih izliva uzrok iznenadnog napada bolesti kod dece. Sledeći dan TV Tokyo izvinio se i obustavio seriju. U danima koji su usledili nakon emitovanja epizode neverovatnih 12.700 dece bilo je u pogođeno neobičnom bolešću.
 
 
Usledila je četvoromesečna istraga, ali istražitelji nisu pronašli očit uzrok simptoma kod dece pa su se Pokemoni vratili na ekrane. S obzirom na to da su prethodne epizode sadržale scene slične onoj o kojoj je reč, a nisu izazvale nikakve probleme, istražitelj Bendžamin Radford i sociolog Robert Bartolomju odlučili su da detaljnije istraže stvar.
 
 
Uzrok je masovna histerija?
 
U studiji iz 2001. Radford i Bartolomju primetili su da je nekoj deci koja su bila hospitalizovana nakon gledanja epizode dijagnostikovana fotosenzitivna epilepsija, ali većini nije. Imajući to na umu, zaključili su da je masovna histerija uzrok simptoma kod dece.
 
"Mnogi dečji simptomi nisu imali prepoznatljivu organsku osnovu, a osim proverenih slučajeva napada, prijavljeni su simptomi bili minorni i kratkotrajni, a žrtve su gotovo isključivo bila školska deca u ranoj adolescenciji i teskoba zbog dramatičnih medijskih izveštaja o prvom talasu prijava bolesti bila je evidentna", napisali su.
 
"Medijski izveštaji i publicitet raspiruju histeriju kako se vesti o bolesti šire, usađujući ideju ili zabrinutost u zajednicu dok učvršćuju i potvrđuju istinitost bolesti za prve žrtve", dodali su. 
Oko 700 dece prvobitno je hospitalizovano tokom večeri emitovanja programa i sledećeg dana, a broj se popeo na više od 12.000 nakon što su japanske novinske kuće objavile incident.
 
"Epizoda je dominirala japanskim vestima. Japanska deca koja nisu čula za svoje vršnjake iz vesti ili od svojih roditelja saznala su za to tog jutra kada se o napadima pričalo u školskim dvorištima. Jednom kada su deca imala priliku da čuju panične izveštaje o onome što se dogodilo putem masovnih medija, svojih prijatelja i škola, broj dece za koju je sledeći dan prijavljeno da su bila inicijalno pogođena porastao je za 12.000", zaključili su.
 
Nakon svojih otkrića, njih dvojica su upozorila da bi nas preveliko oslanjanje na masovne komunikacije moglo dovesti u opasnost od budućih izbijanja masovne histerije.
  • Eon

    22.10.2023 08:08
    Već se dogodilo ranije
    Orson Vels je svojevremeno izazvao preko radija masovnu paniku u SAD čitajući odlomke iz SF romana Rat svetova od H Dž Velsa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.