VIDEO: Vlasti Kolumbije se spremaju da iz mora izvuku galiju sa blagom vrednim 19 milijardi dolara

Španska galija "San Hoze", koja je potonula u Karipskom moru pre više od 300 godina, prenosila je, kako se veruje više od 200 tona blaga, uključujući zlato, srebro i smaragde.
Ova galija sada bi konačno trebalo da bude izvučena na površinu.
 
Kolumbijski predsednik Gustavo Petro želi da izvlačenje olupine bude jedan od prioriteta njegove administracije, pre okončanja njegovog mandata 2026. godine, piše Sky News, a prenosi Euronews Srbija.
Međutim, još ne postoji konsenzus oko toga kome pripada blago čija je vrednost, kako se veruje, između četiri i 19 milijardi dolara.
 
I Španija i Bolivija takođe tvrde da polažu pravo na sadržaj olupine, koja je otkrivena 2015. zahvaljujući kolumbijskoj mornarici, u blizini luke Kartagine.
Stručnjaci za pomorstvo ovaj brod smatraju "svetim gralom među olupinama", jer pored velikog blaga, ima i istorijski značaj i informacije o političkoj, društvenoj i ekonomskoj klimi s početka 18. veka.
 
Britanska kraljevska mornarica je potopila "San Hoze" 8. juna 1708. godine tokom Rata za špansko nasleđe, a njegova lokacija ostala je nepoznata puna tri veka.
 
Brod koji je imao 600 članova posade, biće izvučen na površinu zahvaljujući partnerstvu države Kolumbije sa privatnim sektorom.
 
  • Saša

    10.11.2023 08:10
    Čije je blago…
    Istorija španske kolonizacije Južne Amerike obeležena je nepravdom, nasiljem i okrutnostima prema domorocima. Jedan od citata koji oslikava ovu tragičnu stvarnost može biti iz dela Bartolomea de las Casas-a, španskog dominikanskog sveštenika i zaštitnika domorodačkih prava. De las Casas je svedočio o zlostavljanju i ubistvima koje su španski kolonizatori počinili nad domorocima. Evo jednog od njegovih citata:

    "Način na koji su španski osvajači tretirali Indijance i druge narode bio je najnepravedniji koji je ikada viđen, jer su ih nepravedno i bezdušno porobljavali, zlostavljali, mučili, činili im bezbroj nepravdi i ubijali ih, ne samo sa zlobom nego s bezumnošću koja je izazivala užas i strah i u samom zlu."
  • sasa

    07.11.2023 12:21
    lopovi
    Blago moze biti samo kradeno iz juzne amerike da se trasportuje u Spaniju. Kakvo crno pravo kolonijalista... Treba da placaju odstete stanovnicima svojih nekadasnjih kolonija a ne da traze neka prava na izgubljeni plen pljacke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.