VIDEO: Održano svetsko prvenstvo u skupljanju smeća

Velika Britanija osvojila je prvo mesto ispred dvadesetak drugih timova iz čitavog sveta koji su se okupili u Tokiju ove nedelje kako bi skupljali smeće na SpoGomi Svetskom prvenstvu.
VIDEO: Održano svetsko prvenstvo u skupljanju smeća
Foto: Pixabay
U pitanju je inicijativa čiji je cilj podizanje svesti o ekološkim problemima.
 
Tročlani timovi iz udaljenih zemalja kao što su Australija i Brazil pretraživali su ulice četvrti Šibuje i Omotesanda 90 minuta tokom dve sesije tražeći otpad, a zatim razvrstavajući ono što su pronašli u odgovarajuće kategorije. Britanski tim nazvan "The North Will Rise Again" osvojio je 9.046,1 bod za skupljanje 57,27 kilograma smeća, pobedivši japanskog domaćina koji je zauzeo drugo mesto.
Japanski visoki standardi higijene i čistoće učinili su pronalaženje smeća izazovnim za neke od takmičara. 
 
"Ponekad je bilo jako teško jer zapravo nije bilo toliko smeća. Ali tada smo morali da zavirimo malo dublje u grmlje, ili smo se jednostavno fokusirali na opuške po pločnicima", rekla je članica Team USA Beatris Hernandez.
Naziv SpoGomi dolazi od spajanja reči "sport" i japanske reči za smeće "gomi". Izmišljen 2008. kako bi podstakao ljude da skupljaju smeće na javnim mestima, popularnost mu je porasla do te mere da je ove godine u Japanu održano oko 230 takmičenja.
 
Organizator Fondacija "Nippon" objavila je da je prvo Svetsko prvenstvo održano kako bi se podigla svest o problemima zaštite životne sredine, posebno kada je u ptianju zagađenje okeana plastikom. 
 
Drugo Svetsko prvenstvo planirano je za 2025. godinu.
 
  • Zamenik zamenika

    28.11.2023 13:08
    Srbija se nije ni kvalifikovala na takmičenje.
  • Neo NSovac

    26.11.2023 16:48
    Srbija bi dominirala
    U rasipanju smeća
  • Dokona

    26.11.2023 16:11
    Hm... A da se Expo 2027 proširi sa programom Svetskog šampionata u skupljanju smeća, sve sa silnim kvalifikacionim turnirima širom Srbije, npr. na Limu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.