Vrtić u Nemačkoj ne želi da postavi božićnu jelku zbog dece koja nisu katolici

Vrtić Mobi u okrugu Lokstedt u Hamburgu ove godine je odbio da postavi božićnu jelku i ukrase zbog dece koja nisu katolici.
Vrtić u Nemačkoj ne želi da postavi božićnu jelku zbog dece koja nisu katolici
Foto: Pixabay
Uprava vrtića poslala je pismo roditeljima u kojem ih obaveštava da žele da poštuju versku slobodu.
 
"Ne želimo da isključimo nijedno dete ili njegovu veru. Zato su tokom praznika ukrasi prilagođeni. Prostorije su uređene i napravljeni su adventski kalendari", objasnili su svoj stav.
Mnogi roditelji, babe i dede ogorčeni su odlukom. Barbara Sivert, koja u vrtić dolazi po svoje unuke, za nemački Bild rekla je da je jelka deo božićnog vremena.
 
"Mislim da je tužno što deca u ovom vrtiću ne mogu da imaju jelku", izjavila je ona.
Vrtić Mobi pripada Fondaciji za dečje vrtiće Finkenau, koja upravlja sa 30 vrtića. Pojedini objekti sami odlučuju da li će i kako ukrasiti prostorije. Članica uprave Fondacije Linda Koster ne vidi ništa sporno u odluci da se ove godine izostavi ukrašavanje.
 
"Tim odlučuje koje će božićne i novogodišnje tradicije biti uključene. Ove godine bio je upit saveta roditelja može li da bude novogodišnje jelke. Ali već su postojali drugi planovi, i onda je ekipa odlučila da je to dovoljno. Ne postoji samo jedna tradicija i nisu mogli da sprovedu sve običaje. Dečji vrtić nije prošireni dnevni boravak za roditelje, već obrazovna ustanova", zaključila je ona.
  • Nina

    10.12.2023 06:00
    Koji verski obicaji?
    Bozicno drvo odavno ima samo ime a u sustini je smo lepa dekoracija i ukras gde se ostavljaju novogodisnji pokloni.
    A Deda Mraz,Božic Bata,Αγιοσ Βασιλησ ,Santa....vec odavno su samo pokretaci mašte za decu...
    A najvaznije je,da li su pitali
    decu ?
    To je vrtic !!!!
    Njihova oaza druzenja,postovanja i socijalizacije....


  • w/e

    09.12.2023 01:23
    @Zamenik zamenika
    Ne lupaj gluposti. Trenutna vlada u Nemackoj ima najmanju podrsku naroda do sada, Solz ima najnizi rejting od kako se meri rejting kancelara. Toliko su pali da su morali AfD da proglase za ekstremisticku organizaciju. Ta ista EU koja prica o nekoj demokratiji se ocajnicki trudi da unisti nepozeljna politicka misljenja, pa ih na ovaj nacin mogu legalno spijunirati bez ogranicenja i opravdanja. Zbog ovakvih gluposti ce AfD i doci na vlast, u sustini ponavlja se sve isto kao i pre 100 godina. Kada te toliko vec zanimaju evropske vrednosti, mozda nisi primetio da se jelke i bozicna dekoracija itekako postavljaju svuda.
  • Zamenik zamenika

    08.12.2023 14:13
    Ima Srbija od koga nešto da nauči. To je Evropa,to su EU vrednosti, poštovanje i pravo različitog, multikulturalizam .Svako može biti religiozan u sebi, u svom domu, u verskom objektu a ne u javnoj i državnoj ustanovi školi, fakultetu, mesnoj zajednici .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.