VIDEO: Ovo je boja koja će obeležiti 2024. godinu

Kada bismo mogli da zamislimo godinu koja je pred nama, koje bi boje bila?
VIDEO: Ovo je boja koja će obeležiti 2024. godinu
Foto: Pixabay
Ova apstraktna misao je nešto čime se svake godine bave stručnjaci Instituta za boje Pantone, koji razmatraju kakvi trendovi vladaju u visokoj modi, dizajnu enterijera, pop kulturi, ali i ljudskoj psihologiji, a ove godine su se odlučili za nijansu PANTONE 13-1023.
 
Prema istraživanju Instituta Pantone, nijansa koja će definisati 2024. je pič faz - lagan, voćni ton koji dočarava mir i spokoj.
 
"Prolazimo kroz mnogo burnih previranja u svom životu i imamo potrebu za bojom koja smiruje", navodi za CNN Liatris Ajsman, izvršna direktorka Instituta Pantone.
"To je topla i udobna nijansa. I veoma je taktilna. Smatramo da je u ovakvom trenutku to svojstvo zaista važno - dodirnuti druge ljude i okupiti ih u svom domu."
 
Različiti tonovi boje breskve su se redovno pojavljivali na modnim pistama u kolekcijama proleće–leto 2024, posebno u Milanu i italijanskim modnim kućama kao što su Guči, Žil Sander i Sportmaks.
 
Haljine u boji breskve mogle su se videti i na crvenom tepihu, a njena zastupljenost u pop kulturi je takođe vremenom bila sve vidljivija.
"Mislimo da je boja breskve izrazito nostalgična. Češće je ženska boja, ali u određenim varijacijama polako se uvukla i u muške ormare i njihovo okruženje. Mislim da to govori o modernosti ove nijanse", dodala je Ajsman.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PANTONE (@pantone)

 
U saopštenju za javnost izvršna direktorka Pantonea navodi i da pič faz budi osećaj pripadanja, inspiriše na ponovno okupljanje i uzajamnu brigu.
 
Ove godine se takođe obeležava 25. godišnjica Pantoneove inicijative izbora Boje godine. Psihologija boja iza odluka Ajsman i njenog tima u prethodna tri izbora bila je izdržljivost, optimizam, hrabrost i snaga - koje su zahtevala konstantno turbulentna vremena.

Teme

boje

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.