VIDEO: Snimljeno kako jedna biljka "razgovara" s drugom

Iako mi to teško možemo da vidimo, biljke su u vazduhu okružene finom izmaglicom jedinjenja koja koriste za komunikaciju i zaštitu.
VIDEO: Snimljeno kako jedna biljka "razgovara" s drugom
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ova jedinjenja odbijaju gladne biljojede i upozoravaju susedne biljke na potencijalne opasnosti. Naučnici znaju za ove odbrambene mehanizme od 1980-ih, a otkrili su ih kod više od 80 biljnih vrsta.
 
Međutim, sada je tim japanskih stručnjaka uspeo da u realnom vremenu snimi ovaj proces komunikacije, što nam je dalo neke dodatne odgovore. Naime, znali smo kako biljke šalju poruke, ali ne i kako ih primaju. Molekularni biolozi Juri Aratani i Takuja Uemura sa Univerziteta Saitama u Japanu i njihove kolege postavili su pumpu koja je među zdrave biljke prenosila jedinjenja "povređenih" ili napadnutih biljaka i fluorescentnim mikroskopom posmatrali šta se događa.
Zašto su svetlele zelenom bojom?
 
Naučnici su stavili gusenice (Spodoptera litura) na lišće odsečeno s biljaka paradajza i korova iz porodice gorušica (Arabidopsis thaliana) (skupljen), a zatim pratili reakciju druge, netaknute biljke Arabidopsis, piše Science Alert.
 
Međutim, nije se radilo o običnim biljkama. Arabidopsis su bile genetski modifikovane i njihove ćelije su sadržale biosenzor koji je setleo zeleno kada je zabeležio dotok jona kalcijuma. Inače, zanimljivo je spomenuti da i ljudske ćelije za komunikaciju koriste signalizaciju kalcijumom.  
Stručnjaci su posmatrali kako biljke reaguju na jedinjenja koja druge biljke otpuštaju u nekoliko sekundi nakon što zadobiju povredu. Nije se radilo o prirodnom procesu. Naučnici su koncentrisali jedinjenja u plastičnu bocu i pumpali ih na zdravu biljku konstantnom brzinom.
 
Kao što se može videti na snimku, neoštećene biljke su jasno i glasno primile poruke svojih povređenih "suseda" i odgovorile naletima signala kalcijuma, koji su se mreškali po njihovim ispruženim listovima. Nakon analize jedinjenja u vazduhu stručnjaci su otkrili da signale kalcijuma u Arabidopsisu izazivaju dva jedinjenja, Z-3-HAL i E-2-HAL.
 
 
Takođe su identifikovali koje ćelije prve reaguju na znakove opasnosti tako što su modifikovali biljke da koriste fluorescentne senzore isključivo u zaštitnim, mezofilnim i epidermalnim ćelijama. Zaštitne ćelije nalaze se na površini biljaka i fomiraju male pore kada biljke "udišu" CO2. Mezofilne ćelije čine unutrašnje tkivo lišća, a epidermalne ćelije su spoljašnji sloj lišća biljke.
 
Kad su biljke Arabidopsis bile izložene jedinjenju Z-3-HAL, zaštitne ćelije su unutar jednog minuta generisale signale kalcijuma, nakon čega su ćelije mezofila "uhvatile" poruku.
"Konačno smo razotkrili zamršenu priču o tome kada, gde i kako biljke reaguju na 'poruke upozorenja' koje šalju druge ugrožene biljke. Ova eterična komunikaciona mreža, skrivena od našeg pogleda, igra ključnu ulogu u pravovremenoj zaštiti susednih biljaka od neposrednih pretnji", rekao je molekularni biolog Masacugu Tojota sa Univerziteta Saitama u Japanu.
 
Istraživanje pod nazivom "Green leaf volatile sensory calcium transduction in Arabidopsis" objavljeno je u časopisu "Nature Communications".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.