Iz vegetarijanke isterivao đavola kobasicama i švarglom - i za to od države dobio 23 miliona evra

Državni Fond za žrtve krivičnih dela u Poljskoj tokom prethodnih vlada konzervativne stranke Pravo i pravda je odobrio 23 miliona evra katoličkom isterivaču đavola.
Iz vegetarijanke isterivao đavola kobasicama i švarglom - i za to od države dobio 23 miliona evra
Foto: Pixabay
Ovaj "isterivač đavola" se proslavio time što je uz pomoć švargle isterao vegetarijanske zle duhove iz jedne aktivistkinje NVO Amnesti internešel.
 
Sveštenik egzorcist Mihal Olševski proslavio se svojevremeno u Poljskoj kada je umesto tradicionalnih metoda isterivanja đavola rešio da ga preplaši i istera ga prvo uz pomoć kobasica, a kad to nije pomoglo, setio se švargle i kipa Bogorodice sa ostrva Gvadalup i tako je uspeo da zlim duhovima opsednuta vegetarijanka počne ponovo da jede meso.
Fondacija Profeto, koju je osnovao taj isterivač đavola, dobila je iz Fonda za žrtve zločina pod prethodnim ministrom pravde Zbignjeva Žobra od 2021. godine 14 miliona evra, a posle poraza na izborima, hitno je potpisan aneks za nove donacije od još nekoliko miliona evra, znači ukupno preko 23 miliona evra.
 
Provere eventualnih zloupotreba državnog Fonda za žrtve, koje je naredio novi ministar pravde u vladi premijera Donald Tuska posle izbora 15. oktobra, otkrile su da je sveštenik Olševski dobio milione za to da izgradi u Varšavi centar za žrtve zločina.
U centru je međutim počela i izgradnja pet televizijskih studija, tri sobe za režiju i postprodukciju i bioskopske sale, javljaju poljski mediji i tumače to kao pokušaj da se javnim novcem finansiraju novi mediji u koje bi Pravo i pravda mogla da izmesti partijsku propagandu, koja je do poraza na izborima bila domen javnih medija, pre svega poljske državne televizije, a bez koje su konzervativci Kačinjskog ostali.
 
Pravu televiziju u Centru za žrtve fondacija egzorciste pravdala je time da želi da žrtve mogu da snime svoje pesme.
 
Nova vlada široke koalicije Tuskove Građanske koalicije, demohrišćanskog Trećeg puta i ujedinjene Levice posle kontrole u ministarstvima počela je u januaru da objavljuje na šta su išla javna sredstva tokom poslednjih osam godina dok je na vlasti bio Kačinjski i njegovi konzervativci.
 
Državno revizorsko telo još u martu prošle godine objavilo je izveštaj o zloupotrebama tog fonda, između ostalog od tog novca kupljen je od Izraela špijunski softver Pegaz za borbu protiv terorista i organizovanog kriminala koji je, međutim, prethodna poljska vlada upotrebila protiv političara opozicije i nekih "neugodnih" tužilaca i novinara.
Dok se nije saznalo za novac za isterivača đavola švarglom, glavni biser bile su donacije od po 1.160 evra za kola seoskih domaćica u 500 sela širom zemlje da kupe noževe i pribore za jelo uz obavezu da svako kolo organizuje neku manifestaciju podrške žrtvama zločina.
  • Ludovički

    24.01.2024 08:06
    Neverovatno, ali...
    Ovako nešto genijalno ni vođa ne bi smislio.
  • Mirko

    23.01.2024 11:55
    Malteista
    21.01.2024 • 09:49

    Tačno tako. A religije su stvorili popovi i ostali lopovi zbog svoje lične koristi. Kakav Bog, Isus, Alah i slične bajke i gluposti za ispiranje mozga glupim ovcama u ljudskom obličju.
  • Sremčina

    23.01.2024 07:37
    Dobre su kobasice i švargla u kombinaciji ali je zaboravio slaninu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.