FOTO: Najveći kruzer na svetu isplovio iz Majamija, krstio ga Mesi

Dvadesetospratna "Ikona mora" isplovila je iz Majamija na svoju prvu plovidbu. Na sedmodnevni obilazak Kariba najveći kruzer na svetu nosi čak 7.600 putnika.
Duga 365 metara, "Ikona mora" (Icon of the Seas) ima čak 20 spratova i ubedljivo je najveći kruzer na svetu.
 
Vredna je dve milijarde dolara.
Može da ugosti 7.600 putnika u 2.805 soba. Zajedno sa posadom, brod može da nosi 10.000 ljudi. 
 
Nudi brojne sadržaje, uključujući i sedam bazena - jedan od njih je najveći brodski bazen na svetu, prvi akva-park na brodu sa sedam tobogana, bioskope, kazino i više od 40 mesta za jelo i piće.
 
 
Kada je "Ikona mora" prvi put uplovila u Majami 10. januara, nakon što je iz finskog brodogradilišta Turku prešla Atlantik, dočekana je uz fanfare, brodske sirene i zastave.
Argentinska fudbalska legenda Lionel Mesi bio joj je kum i "krstio" je 23. januara.
 
Svi impresivni sadržaji naravno dolaze uz visoku cenu.
 
Nedelju dana dugo krstarenje Karibima košta 3.500 dolara za dvoje u prosečnom apartmanu.
 
 
Za one koji traže više luksuza, poput trospratnog porodičnog apartmana sa toboganom, put će izaći 100.000 dolara.
 
"Kraljevsko potkrovlje" za one sa veoma dubokim džepom, nudi dve spavaće sobe, đakuzi i prostran balkon, a cena počinje od 40.000 dolara.
 
Brod je bukiran sve do 2026. godine.
 
 
Brodski motori sagorevaju tečni prirodni gas, što je alarmiralo mnoge.
 
"Odluka Rojal Karibijena da koristi tečni prirodni gas je ogromna greška. Tečni prirodni gas je većim delom metan, gas sa efektom staklene bašte", kaže Brajan Komer, programski direktor u Međunarodnom savetu za čist transport.
 
Portparol kompanije "Rojal Karibijen" naveo je da je "Ikona mora" 24 odsto energetski efikasnija od standarda koji se traži. 
  • Nenad

    28.01.2024 23:56
    granice iživljavanja
    ako bude popunjen, a deluje da će biti, onda će za oko 5 godina vratiti investiciju. Metan sagoreva sa najmanjom emisijom zagađenja od svih fosilnih goriva. Mogli su napraviti na pogon vodonika ali onda bi trebalo više vremena da se vrati investicija. Brod je u privatnim rukama, tako da nije baš sasvim odraz snage američke ekonomije i države, koja se dnevno zaduži za 5 milijardi dolara. Do kada će se taj balon naduvavati, teško je reći, ali kada pukne, ceo svet će se dobrano zatresti.
  • Zamenik zamenika

    28.01.2024 15:31
    Rusoljubi čekaju da Amerika propadne. Srbija treba da se drži EU i Amerike.
  • Zeleni

    28.01.2024 13:09
    Čep
    Nemojte ni čepove da odvajate od plastičnih flaša. Naštetićete prirodi.
    Al' ovaj kruzer je čista ekologija...
    Budale sa puno para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.