Pronađena olupina aviona kojim je možda letela Amelija Erhart kada je nestala

Istraživački tim iz Južne Karoline tvrdi da je možda pronašao avion kojim je letela Amelija Erhart kada je nestala u julu 1937.
Robotička kompanija "Deep Sea Vision" (DSV) napisala je u saopštenju za javnost da bi radarska slika koju je snimila "u delu Tihog okeana bez poznatih olupina" mogla konačno da reši jednu od najdugovečnijih misterija.
 
Kaže se da ta slika okeanskog dna zapadno od nameravane tačke sletanja američkog pilota odražava izgled i veličinu njenog aviona Lockheed 10-E Electra.
DSV je rekao da je stigao na lokaciju na osnovu "teorije granice datuma" iz 2010. godine, što sugeriše da je Amelijin iscrpljeni navigator zaboravio da vrati kalendar unazad dan nakon što je prešao međunarodnu granicu datuma.
 
Ovo je moglo da izazove pogrešnu procenu u zvezdanoj navigaciji i da prizemlji avion 60 milja zapadno od nameravanog odredišta.
Niko do sada nije istraživao to područje, rekao je DSV.
 
Izvršni direktor kompanije Toni Romeo rekao je da olupina koju su uočili izgleda netaknuta.
 
"Uvek smo osećali da bi ona (Erhart) učinila sve što je bilo moguće da nežno spusti avion na vodu, a obris aviona koji vidimo na radarskoj slici sugeriše da bi to mogao biti slučaj", rekao je on.
 
Uz pomoć podvodnih arheologa, robotski stručnjaci DSV-a proveli su 90 dana pretražujući površinu od 8.370 kvadratnih kilometara dna Tihog okeana koristeći podmornicu pod nazivom HUGIN 6000.
 
Radar koji su koristili ima skoro četiri puta veći domet od ranije korišćene opreme ovog tipa.
 
Kompanija čuva tačne koordinate svog pronalaska u tajnosti.
 
Erhart je, zajedno sa navigatorom Fredom Nunanom, nestala tokom leta od Nove Gvineje do ostrva Haulend u dužini od 2.500 milja dok su pokušavali da prelete svet.
 
Spekulacije o njihovom poslednjem letu od tada su predmet interesovanja.
 
Istraživači iz grupe "International Historic Aircraft Recoveri Group" sa sedištem u Pensilvaniji rekli su 2014. da veruju da je krhotina aviona otkrivena na udaljenom pacifičkom atolu 1991. godine poreklom iz njene letelice.
Profesor antropologije na Univerzitetu Tenesi rekao je 2018. da veruje da delovi skeleta pronađenog na ostrvu Nikumaroro u zapadnom Pacifiku 1940. pripadaju 37-godišnjoj ženi pilotu.
 
Desetine navodnih svedoka tvrdili su da su čuli Erhart kako poziva u pomoć preko radija.
 
Kustoskinja aeronautike u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira Smitsonijan Doroti Kokran rekla je da su snimci DSV-a intrigantni i da zaslužuju dalju istragu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.