FOTO: U Trstu zabeležen fenomen koji nije viđen 25 godina

Svi koji su u Trstu juče rano ujutro bili budni mogli su da posvedoče prizorima kakvi nisu viđeni 25 godina. Na moru se formirao tanak sloj leda.
FOTO: U Trstu zabeležen fenomen koji nije viđen 25 godina
Foto: Pixabay (ilustracija)
Morski rezervat Miramar u Trstu zabeležio je ovaj fenomen koji u Trstu nije viđen 25 godina. To je nešto što su češće doživljavale generacije iz vremena kada su zime bile hladnije, ali mlađe generacije gotovo više nisu upoznate s ovom pojavom. 
 
Tanak sloj leda pojavio se iznad nivoa mora šireg područja Tršćanskog zaliva, piše Primorski dnevnik, a prenosi N1.
Slična pojava, u nešto širim razmerima, dogodila se pre 25 godina, 25. januara 1999. U to vreme tršćanski kraj zahvatile su niske temperature koje su dostizale svega nekoliko stepeni iznad nule.
 
Prema rečima Darka Bradassija, ovim područjem trenutno lebdi čvrst anticiklon s jako toplim visinskim vazduhom. Radiosonda iz Rivolta je tako odredila nultu izotermu (tačku smrzavanja vode) na visini od oko 2.936 metara u ponoć. Zbog toga je atmosfera vrlo stabilna i postoji izražen temperaturni preokret pa su temperature neposredno iznad tla nekoliko stepeni niže nego na visini od nekoliko metara.
Meteorološka opservatorija regionalne ekološke agencije Arpa izmerila je u sredu ujutro 3,4 stepena Celzijusa na pristaništu u Trstu. 
 
"Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnih vetrova, vrlo je verovatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stepeni niže nego na visini od oko dva metra, gde su postavljeni službeni termometri", objasnio je Bradassi.
 
 
Prema njegovim rečima, važnu ulogu igrao je tanji sloj magle koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem i zaustavljao sunčeve zrake, povećavajući koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, kao i veoma mirno more.
  • Србин пише ћирилицом

    01.02.2024 16:04
    .
    Глобално загревање?
  • Imre

    01.02.2024 11:39
    Ovog momenta u 11 h u Madjarskoj mesta oko Balatoma imaju tem. od 2-3 c dok severno brdoviti kraj ima tem. od 7-9c,nista neobicno i za Srbiju da na Zlatiboru bude toplije nego u Subotici.
  • /

    01.02.2024 10:17
    /
    srbi se vratili zbog sverca majica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.