FOTO: Osam godina pravio Ajfelovu kulu od šibica za Ginisa, ali je odbijen zbog - pogrešnih šibica

Francuz Rišar Plaud je proveo osam godina gradeći sedam metara visoku repliku Ajfelovog tornja od šibica. Međutim, trud je bio uzaludan jer je koristio pogrešnu vrstu šibica.
FOTO: Osam godina pravio Ajfelovu kulu od šibica za Ginisa, ali je odbijen zbog - pogrešnih šibica
Foto: Pixabay
Naime, iz Ginisove knjige rekorda su ga odbili.
 
Rišar tvrdi da su ljudi iz Ginisove knjige rekorda doneli svoju odluku, a da nisu ni videli repliku. Kaže da su ga odbili jer struktura nije izgrađena od šibica koje su dostupne javnosti za kupovinu i zato što nemaju zapaljive crvene vrhove. Dalje, njegove šibice su izmenjene do neprepoznatljivosti u odnosu na njihov izvorni oblik.
"To je razočaravajuće, frustrirajuće, neshvatljivo i nije baš poštena igra", rekao je za "The Times". 
 
 
Nadao se da će se Ginis sažaliti nad njim, ali od toga nije bilo ništa. 
 
"Recite mi kako 706.900 štapića zabodenih jedan po jedan nisu šibice. Moj toranj od šibica još stoji i dugo će biti visok 7,19 metara", napisao je u objavi na Fejsbuku.
Plaud, koji radi u odeljenju za umetnička dela departmana "Charent-Maritime" u jugozapadnoj Francuskoj, konačno je završio svoj projekat 27. decembra, na 100. godišnjicu smrti inženjera originalnog tornja. 
 
Od šibica je napravio 402 bloka koje je zatim ugradio u ogromnu strukturu.
 
Neverovatna kula nadmašila bi trenutni rekord za najvišu skulpturu od šibica ikada, koji drži libanski majstor Toufic Daher, koji je 2009. izradio model Ajfelove kule visok 6,53 metra.
 
 
Plaud, koji pravi ​​modele od svoje osme godine, prvobitno je kupio šibice u supermarketu kako bi napravio strukturu, ali ubrzo je odustao od toga. Zatim je nagovorio francuskog proizvođača šibica "Flam'Up" da mu dostavi ogromne kutije napunjene sa 190.000 šibica bez glave.
 
Plaud je uklonio glave šibica jer mu je bilo rečeno da one moraju biti ostrugane kako bi njegov pokušaj bio valjan. Usput se suočio s tehničkim poteškoćama. Tvrdi da je morao da napravi neke složene proračune kako bi bio siguran da će krakovi tornja izdržati njegovu težinu. Procenio je da je u projekat uložio 4.200 sati svog vremena otkako je započeo u decembru 2015.
  • V.A.Laki

    14.02.2024 07:52
    Рекорди постоје да би се обарали.
  • Dragana

    10.02.2024 10:44
    Dosada
    Koliko je nekim ljudima dosadno u životu!Tih 4.200 sati je mogao da iskoristi svrsishodnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.