Počinje Festival obožavalaca Bitlsa

Trodnevni Festival obožavalaca Bitlsa (The Fest for Beatles Fans) počinje danas u TWA hotelu na aerodromu Džon Kenedi u Njujorku i trajaće čitavog vikenda.
Pre tačno 60 godina, 9. februara 1964. Bitlsi su nastupili u tada najpopularnijoj američkoj TV emisiji, Šou Eda Salivena (Ed Sullivan Show) i praktično preko noći osvojili čitav kontinent.
 
Bitlsi su čitav taj dan proveli u tadašnjem brodvejskom CBS studiju (koji se danas zove Dvorana Eda Salivena), gde su najpre snimili nekoliko pesama koje su emitovane 14 dana kasnije.
Prvi, pravi nastup uživo, koji je u potpunosti direktno prenosila televizija, počeo je u 8 sati uveče, pred 728 posetilaca u sali i oko 73 miliona Amerikanaca pred TV ekranima.
 
Set pesama je bio istorijski niz hitova: All My Loving, Till There Was You, She Loves You, I Saw Her Standing There i konačno kao poslednja, pesma koja im je širom otvorila vrata SAD: I Want to Hold Your Hand.
Mada su već punih godinu dana bili izuzetno popularni u Britaniji i većem delu Evrope, Bitlsi ne samo da do februara 1964. godine nisu uspeli da ostvare uspeh u Americi, nego nisu pronašli ni ozbiljnu diskografsku kuću koja bi objavila neku od njihovih ploča.
 
Proboj je usledio upravo sa pesmom I Want to Hold Your Hand (Želim da te držim za ruku), koja je preko radio stanica osvojila Ameriku takoreći na prepad, da bi potom Capitol Records objavio sve što su do tada snimili, sa neverovatnim komercijalnim uspehom.
 
Nastup u TV emisiji Eda Salivena ostao je zapamćen i po tome što je to bio najgledaniji TV program u istoriji televizije, a po nezvaničnim izveštajima policije, tokom trajanja emisije, u čitavoj Americi nije zabeležen nijedan ozbiljniji zločin: čak su i lopovi napravili pauzu i pevušili ispred TV ekrana...
 
Istorijski dan, "nakon kojeg više ništa u muzičkoji istoriji sveta nije bilo kao do tada", Bitlsi su završili posetom lokalnom Plejboj klubu, večerom u blizini Central parka, te izlaskom u jedan noćni klub.
 
Dva dana kasnije, 11. februara, Bitlsi su održali i prvi koncert u SAD, pred nekoliko hiljada gledalaca u Vašingtonu, a tokom leta su imali neverovatno posećenu turneju po Americi.
 
Kasnije 1964, zabeležen je i jedinstven slučaj da su svih prvih pet mesta na Bilbordovoj top listi zauzimale pesme Bitlsa.
 
Ameriku su potom preplavile Engleske pop grupe i nekoliko godina suvereno vladale tim najvećim muzičkim tržištem, što je lokalna štampa nazivala "Britanskom invazijom".
 
Bitlsi su "ljubavnu vezu" sa Njujorkom nastavili 1965. godine do tada nezamislivim koncertom na bejzbol Shea stadionu, pred oko 65.000 gledalaca.
 
Oni su i svoj poslednji veliki nastup uživo imali na tlu SAD: od publike su se oprostili u San Francisku, 29. avgusta 1966.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.