U jajetu iz rimskog doba još prisutna tečnost

U jajetu iz rimskog doba, pronađenom pre nekoliko godina u gradu Ajlesberiju u centralnoj Engleskoj, otkriveno je da još postoji tečnost.
U jajetu iz rimskog doba još prisutna tečnost
Foto: Beta/AP
Voditelj iskopavanja sa Oksforda Edvard Bidulf rekao je da stručnjaci pretpostavljaju da se radi o belancu i žumancu koji su spojeni u jednu tečnost, narodski rečeno - mućak.
 
Skener je pokazao tečnost, kao i mehurić vazduha. Skeniranje je obavljeno pre nekoliko meseci kako bi se razjasnilo kako se jaje, verovatno kokošje, može najbolje sačuvati.
Jaje je navodno pronađeno u jami ispunjenoj vodom iz koje se nekada vadila voda za proizvodnju piva, a možda je tamo ostavljeno između 270. i 300. godine.
 
 
Ostala jaja koja su takođe tamo otkrivena razbila su se nakon dodira sa vazduhom - i pojavila se tečnost prodornog sumpornog mirisa.
"Jaje ima ogroman istraživački potencijal", rekao je Bidulf.
 
Očuvano jaje otvara pitanje kako se ovakvi predmeti mogu sačuvati, ali i koja vrsta kokoške je u pitanju, kao i pitanja o držanju i korišćenju živine u rimsko doba.
 
Osim jaja, tokom iskopavanja od 2007. do 2016. pronađena je i retka korpica u kojoj je možda bio i hleb.
 
Bidulf je rekao da je moguće da su predmeti stavljeni u jamu kao ponuda podzemlju u sklopu pogrebnog obreda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.