Istopljeni sat iz Hirošime prodat za više od 31.000 dolara

Sat koji se istopio kada je atomska bomba bačena na Hirošimu, 6. avgusta 1945. godine, prodat je na aukciji za više od 31.000 dolara.
Sat je ostao "zamrznut" u 8.15h, u trenutku detonacije atomske bombe iznad japanskog grada u završnim danima Drugog svetskog rata, saopštila je aukcijska kuća RR sa sedištem u Bostonu.
 
Pobednička ponuda na aukciji iznosila je 31.113 dolara, prenela je agencija AP.
 
Kristal sata je zamućen usled uticaja eksplozije, a kazaljke su zaustavljene u trenutku kada avion B-29 "Enola gej" bacio atomsku bombu nazvanu "Mali dečak".
Sat je pronađen u ruševinama Hirošime i pruža uvid u ogromno uništenje koje je izazvala prva atomska bomba aktivirana iznad jednog grada.
 
Aukcijska kuća je saopštila da je, prema rečima osobe koja je poslala sat, jedan britanski vojnik uzeo ručni sat iz ruševina dok je bio u misiji hitnog dopremanja zaliha i procenjivanja potreba za obnovu grada.
 
Mali sat od mesinga prodat je na aukciji uz ostale istorijski značajne predmete, navodi aukcijska kuća.
 
  • zztop

    24.02.2024 09:01
    Radioaktivan i još kuca ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.