Bivša profesorka donirala milijardu dolara koledžu u Njujorku i ukinula školarinu za studente

Bivša profesorka medicinskog koledža "Albert Ajnštajn" u Njujorku Rut Gotesman donirala je toj školi milijardu dolara za stipendije za sve studente, što je najveći poklon te vrste ikada u SAD.
Bivša profesorka donirala milijardu dolara koledžu u Njujorku i ukinula školarinu za studente
Foto: Pixabay
Kako navodi koledž, bivša profesorka daje donaciju zahvaljujući bogatstvu svog supruga Davida Gotesmana, finansijera sa Vol strita, koji je preminuo u septembru 2022. godine, preneo je Rojters.
 
Gotesman je počela da radi na koledžu 1968. godine, a tokom karijere istraživala je smetnje dece u učenju i kreirala program za opismenjavanje odraslih. 
Zahvaljujući njenoj donaciji, svi sadašnji redovni studenti koledža imaće plaćenu školarinu u prolećnom semestru 2024. godine, kao i svi budući. Školarina iznosi oko 60.000 dolara godišnje.
 
Koledž, koji pohađa oko 1.100 studenata, nalazi se u Bronksu.
"Želela sam da finansiram studente na 'Ajnštajnu' kako bi dobili besplatnu školarinu. Bilo je dovoljno novca da se to uradi zauvek", rekla je Gotesman za Njujork tajms.
 
Ona je dodala da se povremeno zapita šta bi njen suprug rekao na donaciju.
 
"Nadam se da se smeje i da se ne mršti. Dao mi je priliku da ovo uradim, i mislim da bi bio srećan - nadam se", rekla je ona.
  • Jao

    03.03.2024 15:51
    Državni imaju deo koji se ne plaća, tj država finansira, to je za one koji upadnu na budžet, oni pametniji. Ko nije upao na budžet - loše ocene i loše urađen prijemni, studira ili na samofinansiranju ili ako baš nema kapaciteta (čitaj, glup da nauči) ide na privatni. Paradoksalno, ti sa privatnim se prvi zaposle i najmanje rade.
    Deo ovih budžetskih su vezare, npr. od 20 ljudi pola je za vezare, pola za obične.
    Bilo i biće.
  • T

    02.03.2024 21:05
    Fakulteti su kod nas besplatni, školarine plaćaju samo pojedinci koji nisu položili dovoljan broj ispita.
  • Bravo

    28.02.2024 16:21
    Svaka čast na ovom potezu.Jedino ti znanje niko ne može oduzeti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.