Ime Pablo Eskobar ne može da bude registrovano kao zaštitni znak u EU

Opšti sud EU odbio je 17. aprila zahtev za registraciju imena Pablo Eskobar kao zaštitnog znaka jer se povezuje s trgovinom drogom i organizovanim kriminalom.
Ime Pablo Eskobar ne može da bude registrovano kao zaštitni znak u EU
Foto: Pixabay
Sud je time potvrdio raniju odluku Kancelarije EU za intelektualnu svojinu (EUIPO), koja je odbila da prihvati registraciju jer je ime Eskobara i ono što evropska javnost povezuje sa njim suprotno vrednostima EU.
 
Portorikanska kompanija povezana sa Eskobarovom porodicom podnela je u septembru 2021. zahtev za registrovanje imena ozloglašenog kolumbijskog narkobosa kao zaštitnog znaka za robe i usluge u EU.
U zahtevu se tvrdilo da su imena kao što su Boni i Klajd, Al Kapone i Če Gevara već registrovana kao trgovačka oznaka EU i da je "Pablo Eskobar, zbog svojih mnogih dobrih dela za siromašne u Kolumbiji, postao mitska ličnost u mejnstrim popularnoj kulturi".
Eskobar, ubijen 1993. godine, bio je vođa zloglasnog Medeljinskog kartela i tokom višedecenijske trgovine narkoticima postao je jedan od vodećih svetskih kokainskih narkobosova i jedan od najbogatijih ljudi sveta.
 
"EUIPO je odbio zahtev za registraciju na osnovu toga što je znak u suprotnosti s javnom politikom i prihvaćenim moralnim principima", navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije i dodaje da se EUIPO oslanjao na percepciju španske javnosti jer je ona najviše upoznata s Eskobarom zbog veza Španije i Kolumbije.
 
Prema sudu, "razumni Španci, sa prosečnim pragom osetljivosti i tolerancije", koji dele evropske vrednosti, "ime Pabla Eskobara povezivali bi sa trgovinom drogom i narko-terorizmom i sa zločinima i patnjama koje su proistekle iz toga".
 
Opšti sud je naveo da "osnovno pravo Pabla Eskobara na pretpostavku nevinosti nije povređeno jer, iako nikada nije krivično osuđen, u Španiji se u javnosti doživljava kao simbol organizovanog kriminala odgovornog za brojne zločine".
  • Tty

    17.04.2024 22:15
    Bzvz
    Znači imena američkih kriminalaca mogu da se registruju, a kolumbijskih ne. Može li Opšti sud da objasni u čemu je razlika?
  • Neke sitnice

    17.04.2024 21:09
    Niste naveli sa se bavio i politikom i da je bio protivnik americkog imperijalizma u latinskoj Americi…
  • Presuda

    17.04.2024 20:53
    Ne može da
    Se ovako donese. Gde je unakrsna referenca na istraživanje u kojem je potvrđena tvrdnja suda? To tako može da se kaže i za AV, a dokazi će postojati tek kad siđe s vlasti. Problem ove odluke je višestruk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.