VIDEO: Muškarac sa znakom "stop" na majici zaustavljao samovozeća vozila

Kompanije koje razvijaju autonomna vozila nekada se nađu u neočekivanim problematičnim situacijama.
Jedna od njih je zadesila samovozeće automobile kompanije Waymo, a uzrok je bila majica sa saobraćajnim znakom.
 
Džejson Bi Kar je kreator sadržaja iz Arizone, koji je nedavno otkrio način kako da "prevari" Waymove autonomne test automobile i da ih zaustavi kada god poželi. Njegova metoda je jednostavna - samo je obukao majicu s velikim ištampanim saobraćajnim znakom "stop".
Kar je objavio video na društvenim mrežama koji prikazuje kako s lakoćom zaustavlja Waymove automobile Jaguar I-Paces tako što se pojavljuje iza parkiranih automobila i pokazuje znak "stop" na majici. 
 
Svako autonomno vozilo se zaustavljalo ispred Kara, ali su neki korisnici interneta skrenuli pažnju da je razlog taj što su automobili zapravo detektovali pešaka, a ne saobraćajni znak na majici.
Kako bi proverio njihovu tvrdnju, Kar je pokušao ponovo, a ovog puta je pokazivao znak "stop" s trotoara. Vozila su se zaustavljala i u ovom slučaju, tako da je dokazao da majica ipak funkcioniše.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jason Carr (@jasonbcarr)

 
Kar je potom sve ponovio i tokom noći, a primerci autonomnog modela I-Pace su se ponekad zaustavljali, a ponekad ne. Razlog je verovatno činjenica da je znak na majici maje reflektujući u odnosu na pravi, tako da su ga sistemi nekih automobila ignorisali.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jason Carr (@jasonbcarr)

 
Iako Karov eksperiment možda donosi neprijatnost kompaniji Waymo jer bi čovek za upravljačem lako prepoznao pokušaj prevare, ipak nije sve tako "crno". Kar veruje da su ga automobili prepoznali kao građevinskog radnika koji drži znak za zaustavljanje, a "odluka" automobila da pogreši i zaustavi se iz opreza sasvim je razumljiva.
  • Jovan

    12.05.2024 09:30
    Ovo je zapravo testiranje u produkciji tako da nije loše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti