Pronađena olupina legendarne podmornice "Harder" posle 80 godina: Strah i trepet Pacifika

Olupina američke podmornice iz Drugog svetskog rata "Harder" pronađena je 80 godina nakon što je uništena u Južnom kineskom moru.
Pronađena olupina legendarne podmornice "Harder" posle 80 godina: Strah i trepet Pacifika
Foto: Pixabay (ilustracija)
Podmornica, koja je odgovorna za uništavanje većine ratnih brodova Japana tokom Drugog svetkog rata, uništena je 29. avgusta 1944. godine zajedno sa posadom od 79 ljudi, a njena olupina pronađena je na dubini od 914 metara u blizini filipinskog ostrva Luzon, prenosi RTS Bi-Bi-Si.
U jednoj od poslednjih patrola ova podmornica je za četiri dana potopila tri japanska razarača i dva teško oštetila, što je značajno doprinelo konačnom porazu Japanaca u Bici kod zaliva Dasol.
Uz moto "Udri ih jače", podmornica "Harder" je predstavljala noćnu moru za japansku flotu, posebno konvoje. 
 
Agresivan pristup njenog kapetana i posade doneo joj je legendaran status. Svih šest patrola na koje je isplovila su bilo uspešne.
 
Američku podmornicu pronašla je nevladina organizacija "Lost 52 prodžekt", čiji je cilj da pronađe 52 podmornice koje su izgubljene tokom Drugog svetskog rata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti