Izborna frka: Povratak Bokana i granica koju LSV "ne prelazi"

Predizborna kampanja u Novom Sadu se polako zahuktava, a nedelju na izmaku obeležila je najava ponovnog udruživanja pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislava Bokana i Srpske napredne stranke, što je izazvalo reakcije i trenutnih koalicionih partnera naprednjaka.
Izborna frka: Povratak Bokana i granica koju LSV "ne prelazi"
Foto: 021.rs
Iako je do pre četiri meseca govorio kako Novi Sad ne zaslužuje vlast kakvu trenutno ima, ukazujući na to kako aktivisti vladajuće stranke cepaju plakate njegovog pokreta, Tomislav Bokan je sada "okrenuo ploču". Četiri meseca od kritike aktuelne vlasti, odlučio se da napravi, kako je objasnio, politički dogovor sa naprednjacima o izlasku na prolećne izbore na zajedničkoj listi.
 
Ta odluka, objašnjeno je, doneta je u cilju daljeg razvoja i stvaranja kvalitetnijeg okruženja za život svih stanovnika grada. Bokan je pozvao i sve "prijatelje, graditelje, rodoljube, ratne veterane, kumove" da im se pridruže i doprinesu ubedljivoj pobedi na izborima.
 
Bokanova najava da će još jednom postati partner Srpkoj naprednoj stranci, izazvala je reakcije Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, Saveza za Srbiju, ali i aktuelnih koalicionih partnera naprednjaka u gradskoj vlasti - Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Ligaši su poručili da njima "kupci glasova ne mogu biti društvo", navodeći da grad "jako dobro pamti učešće Tomislava Bokana u gradskoj vlasti". 
 
"Zato vest o mogućem zajedničkom nastupu Srpske napredne stranke na predstojećim izborima s Bokanovom interesnom grupom za nas predstavlja više nego neprijatno iznenađenje i - ako je to tačno - granicu preko koje nećemo preći", poručili su ligaši dodajući da su u "komunalnu koaliciju" ušli baš zato da se "na vlast nikada ne bi vratili Bokan i njemu slični".
 
Ni Pokrajinski odbor Demokratske stranke, ni LSV, ali ni Savez za Srbiju, nisu propustili priliku da podsete da je Tomislav Bokan, nakon priznavanja krivice, osuđen na kućni pritvor zbog trgovine uticajem, kao i da se protiv njega vodio postupak za kupovinu glasova, koji se okončao zastarom predmeta. 
 
  
 
U DS-u, koji će bojkotovati predstojeće izbore, poručuju da naprednjaci do sada nisu birali kako da namaknu glasove na izborima, ali da angažovanje Bokana i "dugogodišnja saradnja sa Branislavom Švonjom (Zajednica Srba Hrvatske i Bosne i Hercegovine), pokazuje da su Vučević i SNS u Vojvodini zaista spremni na sve samo da bi obezbedili dovoljan broj listića u glasačkim kutijama i proglasili uspeh izbora, a neuspeh bojkota".
 
"Njihova je nevolja samo u tome što na ovaj način, svojim delima i rečima, upravo daju pun legitimitet i opravdanje bojkotu, kao jedinom mogućem, logičnom i demokratskom odgovoru na izbornu prevaru koju su pripremili", kazao je predsednik PO DS Nebojša Novaković.
 
Sličnog tona je i saopštenje Saveza za Srbiju, koji smatra da je upravo "čvrst stav" opozicionih stranaka i građanskih organizacija da ne učestvuju na izborima, kao i podrška građana koju imaju zbog toga, stvarni razlog zbog kojeg su naprednjaci bili primorani da angažuju Bokana, pristavši na "javnu blamažu da ponovo sarađuju sa čovekom koga su sami hapsili zbog malverzacija u 'Vodovodu i kanalizaciji' i koga su sami javno optuživali za kupovinu glasova".
 
Da se nastavi "prepucavanje" saopštenjima pobrinuo se Bokan, pa je njegov pokret saopštio da je upravo njihov lider 2012. bio poželjan partner Demokratske stranke u Novom Sadu, zbog čega je vreme da se "prestane sa političkim licemerjem". 
 
"Vreme je da taj isti Savez za Srbiju prizna narodu da su stranke koje ga sačinjavaju u vreme vršenja vlasti do te mere ojadile ovu državu i da skrivanje iza nekakvog 'bojkota izbora' samo predstavlja bacanje prašine u oči i uzaludan pokušaj da se sakrije da su iste daleko ispod izbornog cenzusa", navodi se u saopštenju "naprednjačkog" tona.
 
Neke druge teme...
 
Povodom najave Bokanovog povratka oglasili su se svi, samo ne Srpska napredna stranka, što je prilično jasan odgovor njihovim koalicionim partnerima iz LSV da se Bokan nije šalio. Aktivisti stranke su tokom vikenda bili u različitim delovima grada gde su razgovarali sa građanima. Međutim, naprednjaci su se bavili nečim drugim - biznisom.
 
U fokusu je bilo područje Ribarskog ostrvo i njegovo uređenje. Opozicija je protiv toga, a naprednjaci poručuju da neće odustati od ovog projekta, "već ih poziv najvećih štetočina i kriminalaca u istoriji grada još više motiviše da, zarad interesa Novosađana, a posebno generacija koje dolaze, ulože još više napora da što pre dođe do potpunog uređenja ovog potencijalno turistički najatraktivnijeg dela grada". 
 
Pokret "Dosta je bilo" je ozvaničio bojkot predstojećih izbora, pa se tako može očekivati neučestvovanje nekih od najaktivnijih odbornika u gradskom parlamentu u narednom sazivu. Ipak, i pored toga što će bojkotovati, gradski odbor DJB ukazao je na to da je aktuelna gradska vlast, potpuno nelogično, umanjila iznos dnevne naknade za oglašavanje tokom izborne kampanje, čime su dokazali, smatraju u DJB, da im je partijski interes iznad interesa građana.
 
Najveću uštedu imaće ona stranka koja se najviše bude reklamirala, a to je Srpska napredna stranka, pa će, prema proračunima GO DJB, Novosađani strankama uštedeti više od 32 miliona dinara.
 
  
 
Promene su se dogodile i u organizaciji protesta za bojkot izbora u Novom Sadu. Tako je tim studenata od kojih je većina bila u Savetu protesta "Jedan od pet miliona - Novi Sad" oformila novi savet novosadskog protesta pod nazivom "Bojkot". Na prvom protestu koji su organizovali poručili su da će u narednih 13 nedelja do izbora praviti sve masovnije proteste, ali i druge akcije, kako bi građanima objasnili razloge za bojkot, a sa protestima će nastaviti sledeće nedelje.
 
Novi Sad je izabran za grad iz kojeg je Socijalistička partija Srbije počela svoje predizborne aktivnosti, ali i obeležavanje 30 godina osnivanja stranke. Sve se organizovalo u Srpskom narodnom pozorištu odakle je predsednik Pokrajinskog odbora SPS Dušan Bajatović poručio da je cilj proslave i izbora da se SPS repozicionira i da se poveća značaj partije.
 
Udruženje građana "Sasvim druga priča", koju predvodi Goran Karadžić, najaktivnije je na društvenim mrežama, pa su tako Novosađanima poručili da će se, između ostalog, zalagati i za to da ulaz na Štrand bude besplatan. 
 
Između ostalog, u Skupštini grada je počela obuka stalnih sastava biračkih odbora za predstojeće izbore. U gradskom parlamentu će se obučavati aktivisti SNS, SPS, SRS, PUPS, LDP, LSV, Stranke demokratske akcije, SMS, SVM, SDP i Nove stranke.
 
"Izborna frka" vam od danas svake nedelje donosi presek izbornih dešavanja u Novom Sadu za prethodnih sedam dana. Sve vesti u vezi sa gradskim izborima pratite u našoj posebnoj rubrici Novi Sad Izbori 2020.
  • Hattori Hanzo

    16.02.2020 15:29
    Bokan sa kandilom
    ..prošli put je svetio vodu from vodovod, sad može u podzemni kontejner da ubaci popa da mu osvešta đubre, ako se ubaci nekako u Čistoću....
  • Bokan

    13.02.2020 14:25
    Pravilo
    Neprincipijelnost ili ne, svi koji su bili, tu mislim LSV i DS, u koaliciji, ranije, sa pomenutim gospodinom su ubrzo izvisili, pa ako SNS misli da izvisi navali...sto pre se oni udruze to pre lete s vlasti...taman jos jedna garnitura propasti manje za sve nas.
  • miloš

    12.02.2020 15:04
    zna valjda i on ko je ko
    Bokanu su okrenuli leđa najbliži saradnici kada je postao opozicija.
    Valjda neće dozvoliti da ga još jednom prevede žednog preko vode Božić, Milanović i dr.
    U tom slučaju bi izgubio samopoštovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.