Ruska stranka izlazi na izbore u Novom Sadu, neće imati baš mnogo Rusa na listi

Ruska stranka izaći će na izbore u Novom Sadu kao manjinska partija, a u svoju kampanju za lokalni parlament krenuće u subotu.
Ruska stranka izlazi na izbore u Novom Sadu, neće imati baš mnogo Rusa na listi
Foto: Pixabay
Na izborima koji će se održati na proleće učestvovaće stranka koja je, osim Srbije, usredsređena i na Rusiju. U prethodnom izbornom ciklusu za Skupštinu Novog Sada međusobno su se takmičile čak četiri ruske partije. Ovog puta, učešće je najavila, zasada, jedna - Ruska stranka.
 
Ova partija sa sedištem u Šapcu, na čijem je čelu Slobodan Nikolić, u subotu, 22. februara, obeležiće osnivanje Gradskog odbora Ruske stranke na čijem čelu će biti Miloš Rakić, predsednik sindikata u GSP Novi Sad. Tom prilikom ozvaničiće se i početak kampanje za lokalne izbore. 
 
Iako će učestvovati na izborima na lokalu, ova stranka se neće baviti lokalnim temama.
 
"Kad je u pitanju Novi Sad, nećemo se baviti lokalnim temama. S obzirom na to da izlazimo i na republičke izbore bavićemo se više republikom, saradnjom sa Rusijom, nastojaćemo da poboljšamo izvoz za Rusiju, jer smatramo da je izvoz iz Vojvodine slab", objasnio je potpredsednik Gradskog odbora Ruske stranke Branislav Krstić. 
 
Osim toga, fokusiraće se na poboljšanje mogućnosti obrazovanja u Rusiji, kulturnu saradnju i bolju međudržavnu saradnju.
 
Krstić navodi da su sada od ruskih partija ostali samo oni, a da su ostale tri ruske organizacije koje su učestvovale na prethodnim izborima u Novom Sadu "otpale". Pa, ipak, u Novom Sadu je pre gotovo 10 godina, pri poslednjem popisu, bilo svega 329 Rusa. I na listi Ruske stranke će ih biti veoma malo. 
 
"Procenat ljudi koji će biti na našoj listi, a da pripadaju ruskoj nacionalnoj manjini je mali, svega nekoliko osoba ruske nacionalnosti će biti na listi, četiri čoveka otprilike", navodi Krstić.
 
U stranci poručuju da će tek razmišljati o potencijalnim partnerima ili eventualnoj koaliciji sa nekom od partija koja će izaći na izbore. Izbori još uvek nisu raspisani, ali su svoje učešće, osim Ruske stranke, najavili Pokret Dinara-Drina-Dunav, koja će na izbore ići na zajedničkoj listi sa Srpskom naprednom strankom, pokret Levijatan je najavio da će izaći na izbore i da im je Novi Sad u planu, a tu će biti i pokret Metla 2020, koji čine Demokratska stranka Srbije, Grupa za prosperitet Srbije, organizacija Tim za život, kao i razni lokalni pokreti.
  • Ilija

    20.02.2020 13:34
    Sto se tice njihovog zalaganja za povecanje izvoza u Rusiju mislim da bi za pocetak bilo dobro izvesti kompletnu Rusku stranku .
  • stevica

    20.02.2020 11:48
    Izbori
    Ja bih glasao za sebe, ali se bojim da necu ispuniti obecanja data samom sebi.
  • Petar

    20.02.2020 01:11
    Pan
    Srbija ka istoku. Nema od zapada nista. Nato NE! EVROPA NE!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.