I u Vojvodini manjinskim strankama koje nisu prošle cenzus "bonus", opozicija tvrdi da se stvara lažna opozicija

Skupština Vojvodine je za svega nekoliko minuta zasedanja usvojila autentično tumačenje akta koji se bavi podelom mandata, a kojim se precizira da manjinske partije koje budu ispod cenzusa dobijaju 35 odsto "bonus" na politički uspeh.
I u Vojvodini manjinskim strankama koje nisu prošle cenzus "bonus", opozicija tvrdi da se stvara lažna opozicija
Foto: 021.rs
Ovo je praksa koju je nedavno usvojila i Narodna Skupština Srbije, a nakon što je prvobitno izglasala izborni uslov koji je, zapravo, bio amandman Saveza vojvođanskih Mađara.
 
Naime, amandmanom SVM u Skupštini Srbije preciziralo se da političke stranke i koalicije nacionalnih manjina mogu da učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova, a prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika rezultati izbornih lista stranaka manjina uvećavaju se za 35 odsto. Ovaj amandman mogao je da se tumači da će sve manjinske partije dobiti bonus, što je relativno brzo nakon usvajanja izmenjeno autentičnim tumačenjem - da se ovo pravo odnosi samo na manjinske partije ispod cenzusa od tri odsto. 
 
Razlog za donošenje ovakvog autentičnog tumačenja je, zvanično, otklanjanje svake sumnje kome pripadaju bonusi i sprečavanje zloupotreba, mahom na lokalu, gde bi manjinske partije koje imaju određenu snagu dobijanjem bonusa bile još jače. Čelnici u Pokrajini smatraju da bi ovakve situacije bile moguće i u Vojvodini.
 
Skupština Vojvodine je na prethodnoj sednici, pre desetak dana, već izmenila izborne uslove i definisala isti član kao i republička skupština, te je sada donela i autentično tumačenje, kako bi rekla da se "bonus" odnosi samo na manjinske partije ispod cenzusa. Autentično tumačenje odnosi se na član 47. stav 4. odluke o izboru poslanika.
 
 
Izmene su naišle na odobrenje i opravdanje vlasti, ali i na kritike opozicije, koje su se čule i uoči današnje sednice Skupštine Vojvodine. 
 
Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor poručio je uoči sednice da je ovaj pokrajinski organ bio ubeđen da su prvobitno usvojena pravila dovoljno jasna, ali da se ispostavilo da bi pojedinci mogli drugačije da ih tumače.
 
"Ustavnopravna mogućnost autentičnog tumačenja nije u parlamentarnoj praksi Vojvodine korišćena sigurno u poslednjih 30 godina. Ovim tumačenjem ono što je jednoznačno činimo još jednoznačnijim i otklanjamo sve mogućnosti bilo kakvog tumačenja norme usvojene na prethodnoj sednici. Bitno je da ova inicijativa SVM ni na koji način i iz nekih političkih razloga ne dobije geler. Mislim da je pogrešna postavka koja u ovome vidi problem, mislim da bi trebalo ovo shvatiti kao dodatni korak da problema ne bude", naveo je Pastor.
 
 
Predsednik poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov rekao je da će ovo autentično tumačenje sprečiti eventualne zlonamerne pokušaje tumačenja pravne norme. 
 
"Mi ovim autentičnim tumačenjem preciziramo koje liste nacionalnih manjina imaju pravo uvećanja količnika za 35 odsto. To već piše u pravnoj normi, ali da ne bi bilo dvosmisleno i da neko ne bi tumačio suprotno onome što je duh i ideja same norme, uradićemo isto ono što je uradila Skupština Srbije u slučaju lokalnih izbora", poručio je Jovanov.
 
 
Međutim, opozicija je još na prethodnoj sednici bila glasna u kritikama, a koje su se ponovile i uoči današnje sednice. Poslanica Svetlana Kozić iz Narodne stranke poručila je da smo svedoci izmene izbornih pravila na brzinu i "ad hoc" i to par dana pred raspisivanje izbora na svim nivoima.
 
"Zašto je to tako? Bojkot koji su proglasile sve veće opozicione partije doveo je SNS u situaciju da sebi mora pod hitno da obezbedi opoziciju kako bi stvorila privid da postoji demokratija i da će se izbori održati. Cenzus je zato prvo smanjen na tri odsto, pa je svim manjinskim koalicijama, strankama i grupama građana prvo omogućeno da dobiju uvećanje izbornog rezultata za 35 odsto, ali neke bi postale suvišne uticajne u skupštinama kada bi im se taj procenat zaračunao. Iz tog razloga su i težnje SNS da ima opoziciju što manjih, tanjih i beznačajnijih organizacija, pa čak i da svoje koalicione partnere drži u poziciji malih. Sada se uskraćuje pravo manjinskim strankama koje mogu da pređu tri odsto na dodatak od 35 odsto - svima je jasno šta se ovde dešava, svima je jasno zašto se pravila menjaju u poslednji momenat", navela je Kozić i dodala da aktuelna vlast donosi "jednokratna pravila da bi poslužila vlasti da premosti veliku političku krizu koja je nastala bojkotom".
 
 
Ona je pozvala opoziciju koja je najavila izlazak na izbore, da ponovo promisli da li želi da u njima učestvuje.
 
Podsetimo, Savez za Srbiju, koji je najavio bojkot izbora, uoči vikenda poručio je da je razlog ovakvih naglih izmena u aktima zapravo namera Srpske napredne stranke da oslabi moć Saveza vojvođanskih Mađara, svojih koalicionih partnera. Detaljnije čitajte OVDE.
 
Današnjoj sednici prisustvovao je mali, ali dovoljan broj poslanika da bi se usvojilo autentično tumačenje, te je ovo sad i zvanično poslednja sednica Skupštine Vojvodine u ovom sazivu.
  • Zbogom pameti

    02.03.2020 15:17
    Pozovite se na clan 2 Zakona o izboru narodnih poslanika!
    Ukucajte Zakon na netu i samo slikajte clan 2 a ako vas zanima, sankcije su definisane u clanu 106 istog Zakona.
    Ili odstampajte pa kad vam neko kucne na vrata dajte mu ta dva clana ili samo zalepite na vrata.
  • Molim Za Pomoc

    02.03.2020 14:05
    Dupelisci Mudre Vodje me progo
    Zvali su me sa broja 0655444322 da pitaju da li cu da glasam za gospodina predsednika velicanstvenog i mudrog. Pustila sam slusalicu. Da li me listaju negde? Da li cu imati probleme na granici pri izlasku, ili ce odbiti lekarsku pomoc meni ili sta? Ovo je stravicno. Zasto im je dopusteno da to rade? Ovi koji zovu, da li vec rade negde ili ce tek posle izbora da dobiju dobro placen posao? Da li je u redu listati ljude po politickom opredeljenju? Kome mogu da se obratim za pomoc? Gde mogu da tuzim, koju vrstu pravne pomoci imam na raspolaganju, bilo ovde ili u inostranstvu? Ja sam nezasticena slaba zena. Hoce li mi pokucati i na vrata?
  • Marko

    02.03.2020 13:46
    #Bojkot

    Gandi vas pozdravlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.