Vučić, Brnabić, Mihajlović i pojedini ministri i poslanici osudili nasilje Obradovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i pojedini ministri i poslanici osudili su današnje nasilje ispred Skupštine Srbije.
Vučić, Brnabić, Mihajlović i pojedini ministri i poslanici osudili nasilje Obradovića
Foto: Nova S (Screenshot)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je preko Instagram naloga rekao da su danas "fašističke falange" Boška Obradovića i Saveza za Srbiju fizički napale narodne poslanike. Naveo je da su ih obarali na zemlju, cepali njihove sakoe, "želeći da pokažu da je nasilje ono što bi trebalo da vlada u Srbiji i ono što bi trebalo da dobije većinsku podršku naroda".
 
"Zato tražim od svih građana Srbije da na najoštriji mogući način osude fašističko divljanje ovih ljudi i da pokažemo da je Srbija demokratska zemlja", rekao je Vučić.
 
Predsednica Vlade Ana Brnabić osudila je incident ispred Skupštine Srbije, uz ocenu da je fizičko nasilje bez svake sumnje jedina politika Boška Obradovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.
 
"Najsnažnije osuđujem novi akt fizičkog nasilja Saveza za Srbiju koji je bez svake sumnje jedina politika Obradovića, Đilasa i Jeremića. To smo videli u Skupštini Srbije u sredu, to smo mogli da vidimo ispred Predsedništva i to ponovo gledamo na ulazu u parlament", navela je Brnabić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.
 
Premijerka je istakla da nasilje i fašizam u Srbiji nikada neće proći jer, kako je navela, "deklarisani ljotićevci poput Boška Obradovića nikada nisu i nikada neće imati u građanima Srbije imati svoje saveznike".
 
Reagovala je i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je osudila novi incident i nasilje Boška Obradovića ispred Narodne skupštine.
 
"Svaki put kad se služite nasiljem u Skupštini ili ispred nje, kad vređate i napadate poslanike ili ministre, kad ne poštujete državne simbole, pokazujete da ne poštujete građane Srbije", navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.
 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je danas da lider Dveri Boško Obradović i njegove pristalice moraju biti kažnjene zbog incidenata ispred Skupštine Srbije.  
 
"Uoči Dana pobede nad fašizmom videli smo da fašizam nije zauvek pobeđen. Ljotićevci su prebili narodnog poslanika. Čopor koji je predvodio Obradović mora biti kažnjen. Ovo ludilo mora jednom da prestane", izjavio je Vulin.
 
Ministri zdravlja i državne uprave i lokalne samouprave, Zlatibor Lončar i Branko Ružić, koji su danas poslanicima obrazložili predloge zakona, na početku izlaganja su osudili incidente koji su se desili ispred Skupštine Srbije tokom protesta Dveri.
 
Ministar zdravlja rekao je da je takve scene do sada gledao "samo u filmovima o fašističkoj Nemačkoj i ustaškoj Hrvatskoj", i upitao šta bi se desilo kada bi "ovakvi došli na vlast". Lončar je obećao građanima da neće dozvoliti da budu ugroženi.
 
Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je na delu "čist fašizam hitlerovskog i ustaškog tipa Boška Obradovića i njegovog šefa Dragana Đilasa".
 
Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Vladimir Marinković ocenio je povodom incidenata da to nije akcija Boška Obradovića, već da je"mnogo šira i inspirisana od strane medija". Marinković je pokazivao karikature na kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prikazan sa kukastim krstom na ramenu, a podsetio je da je u nekim medijima Srbija i njena vlast upoređena sa logorom Aušvic.
 
"Oterajmo taj ološ na smetlište istorije na izborima, ne dajmo da neko strada zbog svoje politike", rekao je Marinković.
 
Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski upitao je da li će nadležni organi nešto preduzeti tim povodom, a lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da prvo treba smeniti ministra unutrašnjih poslova jer nije obezbedio da poslanici bezbedno uđu u salu.
 
Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević pitao je danas da li su napadi norma politike u Srbiji i pozvao nadležne da reaguju na napade na poslanika Marjana Rističevića. Milićević je rekao da je Dimitrije Ljotić rekao da mu nisu potrebni birači već borci, a da lideru Dveri Bošku Obradoviću nisu potrebni glasači, već želi da na vlast dođe bez izbora.
 
Poslanica Gordana Čomić izjavila je danas da izborna lista Ujedinjena demokratska Srbija osuđuje sve one koji misle da je nasilje politika.
 
"Ako ne razumemo da nije važno čija je glava udarena i čije odelo pocepano, ne razumemo da nasilje nije politika", poručila je Čomić.
 
Liga socijaldemorkata Vojvodine i Vojvođanski front najoštrije su osudili današnje "divljanje" pristalica Dveri. 
 
"Političko delovanje Boška Obradovića i ranije je bilo bazirano na desnom ekstremizmu, veličanju fašističke politike Dimitrija Ljotića i pozivanju na revitalizaciju ideje 'Velike Srbije'. Današnji vanadalizam pokazuje da Obradović nema želju da se za političke ideje bori demokratskim putem, već je vičniji metodama koje su koristili jurišni odredi u prošlosti", naveli su LSV i Vojvođanski front.
 
Predsednik Dveri Boško Obradović, nekoliko poslanika i simpatizeri stranke blokirali su stepenište na ulazu u Skupštinu Srbije, a u jednom trenutku došlo je i do guranja Obradovića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je dolazio na sednicu. Marjan Rističević je iz gužve izašao pocepanog sakoa. 
  • Tinkerbell

    08.05.2020 18:42
    Kad smo već kod predizborne kampanje, ima li iko bilo kakav plan kako da se izvučemo iz govana, ili će se i dalje sve svoditi na prepucavanje klimakteričnih piljarica?
  • Novica

    08.05.2020 17:09
    Jel se to javljaju sve UDBA-ske stranke ili mi se cini?
    Ko li je sad kod keramicara u BIA nacelnik 3. Uprave za unutrasnje neprijatelje?
    Za vreme Slobe i Jovice, Misa Vilotic je bio dirigent UDBA-ske opozicije, i kad on kaze "moze" tada sve UDBA-ske stranke "pevaju" SRS, LSV,... Ko ne slusa dobije 1.opomenu, na 2.opomeni su vec mete klana Amerika ili JSO.
  • Dusan Markovic

    08.05.2020 17:04
    Skopska ulica 34, Beograd
    STOP NASILJU. Nemojte se nikoga bojati prijavite javno svima kazite ko je nasilnik ko vas je tukao svi oni znaju vec te komsije godinama. Zato glavu gore nasilnici su primitivci koji neznaju dialogom resavati samo misicima. Secam se jednog na moru tabao je onako iz cista mira po ulici naravno uvek slabije dok nije naletio na jaceg koji ga je tako prebio da smo svi plakali. Nestao je iz malog gradica na moru otisao u Italiju i tamo zavrsio u zatvorima pa u moru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.