Protest u znak podrške novinarima u Novom Sadu: "Žele da zastraše građane"

Nekoliko desetina građana okupilo se na opozicionom biciklističkom protestu "BiciklANA" ispred zgrade Banovine, kako bi iskazali podršku novinarima i njihovim izvorima.
Protest u znak podrške novinarima u Novom Sadu: "Žele da zastraše građane"
Foto: 021.rs
Povod za protest bilo je hapšenje novosadske novinarke Ane Lalić i navodi da je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naložio da se formira komisija koja će otkriti ko je u Kliničkom centru Vojvodine odavao informacije novinarki Lalić, koja je tokom vanrednog stanja objavila tekst o radu bez preko potrebnih zaštitnih sredstava u KCV.
 
Okupljeni su bili na biciklima i duvali su u pištaljke, a na karton na kojem je bio prikazan sekretar Gojković stavljali su nalepnicu "I ja sam izvor Ane Lalić", potpisujući se na nju. Iako su povod za protest bili događaji koji su u vezi sa pisanjem novosadske novinarke, Lalić nije bila na večerašnjem protestu.
 
 
Organizator protesta, pokrajinski poslanik Borislav Novaković rekao je da Gojković naredbom da se sprovede istraga ko je novinarki prosleđivao informacije počinio krivično delo. Po njegovim rečima, Zakonom o javnom informisanju novinarima je garantovano da u obavljanju svog posla ne mogu da budu ometani ni sputavani.
 
"U tom istom zakonu piše da novinari nisu u obavezi da otkrivaju svoje izvore. Naprotiv, novinar ima profesionalnu i moralnu dužnost da zaštiti svoje izvore i da ih ne otkriva. Drugi zakon koji je prekršen je Zakon o zaštiti uzbunjivača. U svakoj demokratskoj državi podstiče se da ima što više uzbunjivača, jer to je deo političke i pravne kulture. Jedino kod nas uzbunjivači završavaju u pritvoru. To se već dogodilo u Valjevu, a sada u Novom Sadu pokušavaju da oni ljudi koji su vrlo profesionalno saopštili novinarima u čemu se ogledaju manjkavosti u radu u vreme pandemije, dožive istu sudbinu. To ne smemo da dozvolimo", poručio je Novaković.
 
  
 
On je dodao da odluka o pokretanju unutrašnje istrage nije samo poruka za Anu Lalić, niti je samo pokušaj zastrašivanja ili disciplinovanja novinara. 
 
"Pokušavaju da zastraše građane i da upute poruku da će bilo ko, iz bilo koje institucije, ako bude ukazivao na nezakonitosti, nepravilnosti i mutne radnje u svojim institucijama biti kažnjen i sankcionisan, zato što će ono što se bude saopštilo, a što je istina, biti proglašeno za službenu tajnu i na osnovu toga će pokušati da ga kazne. To ne smemo da dopustimo", zaključio je opozicioni poslanik. 
 
Okupljeni su se nakon govora uputili ka Kliničkom centru Vojvodine, gde su aplauzom pozdravili napore medicinskih radnika. Pre toga su zastali ispred Skupštine grada, gde su takođe duvali u pištaljke.
  • @nismo znali

    17.05.2020 10:28
    Auu, jos lupate u serpe? A gde to u Starom Gradu, evo i mene tu zivim vec decenijama ali nista ne cujem vec danima? Jedino ako ti sam za sebe lupas pa pises ovuda kako se serpuje i dalje? Molim te ne izmiskjaj i ne siri dezinformacije kao ovi pojedini “novinari” sto rade
  • Милојко

    16.05.2020 20:34
    Молери
    Не лаје кера ради села него себе ради
  • V

    16.05.2020 19:21
    Jos jedan u nizu
    Propali protest

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.