Penzionerima ponovo stiglo pismo Vučića u koverti SNS, poverenik opet pokrenuo postupak

Godinu i po dana od slanja prethodnog, penzionerima u Srbiji stiglo je novo pismo zahvalnosti koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u svojstvu predsednika Srpske napredne stranke.
Penzionerima ponovo stiglo pismo Vučića u koverti SNS, poverenik opet pokrenuo postupak
Foto: Pixabay
Iz Kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti za Insajder navode da će o tome obavestiti Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu i dostaviti dokumentaciju kojom raspolažu. Kako piše Insajder, glavno pitanje je odakle SNS-u zakonom zaštićeni lični podaci penzionera, poput imena, prezimena i kućne adrese.
 
Odgovor na to pitanje građani nisu dobili ni u slučaju prethodnog slanja pisama, jer krivični postupak traje od decembra 2018. godine.
 
"Znam da ste morali mnogo da se žrtvujete da bismo se izborili sa koronom. Teško je bilo podneti udaljenost od porodica, voljene dece, unuka i prijatelja. Ali, nije bilo izbora. I svi smo ponosni zbog odgovornosti koju ste pokazali. Trebalo bi svi da budemo ponosni na ove rezultate i na sačuvane živote. Trebalo bi da budete ponosni zbog toga što je vaša nesebičnost još jednom sačuvala živote, ovog puta od užasne pandemije", piše u pismu penzionerima koje je potpisao predsednik SNS Aleksandar Vučić.
 
U pismu SNS podseća penzionere da su im "obezbedili 4.000 dinara jednokratne pomoći i još 100 evra, kao rezultat marljivog i uspešnog rada države".
 
U pismu su i obećanja da će penzije biti netaknute, ali i da SNS planira njihovo povećanje i pre kraja ove godine. Tu je i obećanje penzionerima da će doživeti da se njihova deca i unuci vraćaju kući i da žive u Srbiji. A u desnom uglu pisma je slogan SNS-a na predstojećim izborima - "Za našu decu".
 
Iz kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti za Insajder kažu da je ova obrada podataka po svemu identična onoj iz 2018, te da će zato o svemu biti obavešteno Prvo osnovno tužilaštvo. U tom tužilaštvu se već vodi postupak za pretnodno slanje pisama, po krivičnoj prijavi koju je podneo tadašnji poverenik Rodoljub Šabić protiv NN lica u Fondu PIO.
 
 
"A sve zbog osnova za sumnju da je (NN lice iz PIO Fonda) neutvrđenog dana, tokom novembra meseca 2018. godine, podatke o ličnosti korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija u Republici Srbiji, i to njihova imena, prezimena i adrese stanovanja, neovlašćeno pribavilo i saopštilo Srpskoj naprednoj stranci, koje podatke je ista stranka upotrebila u svrhu slanja pisama korisnicima penzija, kao svrhu za koju isti podaci nisu zakonom namenjeni, čime bi izvršilo krivično delo neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka", podsećaju iz kancelarije Poverenika.
 
Ističu i da je iz svih dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu evidentno da je celokupna zbirka podataka PIO fonda, koja sadrži lične podatke oko 1.700.000 korisnika penzija, ustupljena neovlašćenim licima i upotrebljena u svrhe za koje isti podaci nisu namenjeni.
 
Iako je ranije Fond PIO u odgovoru Insajderu tvrdio da oni nisu dostavili podatke stranci, povereniku Šabiću tada nisu odgovorili na pitanja koja im je uputio. Zatraženo je da se PIO Fond izjasni da li je učinio dostupnim SNS-u, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji i da se, ukoliko je odgovor potvrdan, izjasne koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.
 
Srpska napredna stranka je tvrdila da su podaci dobijeni iz baze članstva Srpske napredne stranke, kao i kroz akcije i štandove koje su sprovodili poslednjih deset godina. Međutim, problem je bio u broju pošiljaka koje je na direktne adrese uputila SNS. Kako je utvrdio Poverenik, Srpska napredna stranka obavestila je Pošte Srbije o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.
 
  
 
"Navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Republici Srbiji, a lični podaci tolikog broja lica se ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju Srpske napredne stranke", ukazano je ranije iz kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao da je pismo zahvalnosti penzionerima slao kao predsednik stranke, a ne države. Zato je, kako tvrdi, taj trošak platila stranka, a ne poreski obveznici.
  • Branka

    01.06.2020 19:30
    Lipovi salju
    ...ja cepam.Ispred nosa mojoj penzionerki.Ne dozvolite svojim strima da ih vredja jedan diktator koji koristi dete u predizborne svrhe.
  • Veki****

    27.05.2020 20:58
    Izgleda se ovde neki pogubili? Svi koji imaju penziju manju od 30.000 dinara, dobili su paket od Republike i jedan od MZ, odn. grada Novog Sada i na račun po 6.000 dinara. To su najavljivali još početkom marta i da, imali su br. mog mob.telefona i baš me briga. Uvek ima ljubomornih ljudi. 021 bolje pišite o ljubomornim komšijama koji su nas penzionere prijavljivali policiji jer smo izlazili da kupimo lek do apoteke za vreme kad je bilo zabranjeno kretanje za starije od 65, ali ja nemam 65 ha ha, eto toliko o ljubomori u ovom gradu nekulture.
  • Folcika

    27.05.2020 19:32
    @Rodoljub Tanasic
    To samo znaci da ti je supruga preko telefona rekla da vam treba pomoc, i tebi i njoj.... popricaj sa zenom zasto to radi a ne da mlatis.... sve zovu i pitaju jel treba, ako kazes treba oni donesu, kako zasto i odakle im i br i pare - nit znam nit se mesam u to ali nemoj Rodjo tako da izmisljas... jos pljujes vlast a uzimas poklon od njih? Hahah :) car si Rodjooo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.