Stranka Istina: Zaustavićemo ekološke prevare i lažne zelene

U stranci "Istina" koja se bori za glasove Novosađana na lokalnim izborima 21. juna, saopštili su da im je jedan od ciljeva da "građanima dokažu ko su pravi, a ko lažni zeleni".
Stranka Istina: Zaustavićemo ekološke prevare i lažne zelene
Foto: 021 (promo Istina)

Oni navode da uprkos tome što su ekologija, zaštita životne sredine i društvena odgovornost sve više zastupljeni u društvu, sve što je ekološki okarakterisano ne mora da bude i zdravo.

Predsednica stranke Ivana Vujasin kaže da primera manipulacije ima izuzetno mnogo: od menjanja izgleda ambalaže, preko utisnutih natpisa "organik", do isticanja određenog proizvoda koliko je koristan za zdravlje.

"Istovremeno, takvi proizvodi, ma koliko bili upakovani da deluju zdravi i ekološki ispravni, veoma često su i dalje hemijski veoma štetni. Prefiks zeleno ne znači da je neka kompanija ili organizacija istovremeno i ekološki ispravna. Takva zloupotreba ima svoje ime, a u slobodnom prevodu kod nas bi se to zvalo "zeleno zamazivanje očiju". Najočigledniji primer je često najavljivanje gradnje "zelenih zgrada" i "zelenih krovova", odnosno silnih kvadrata zelenila oko njih, a nakon završetka se neretko desi da kupci ostanu prevareni i da je zelenilo svedeno na samo par žardinjera i plastičnu travu, a sve ostalo je beton", smatra Vujasin.

Kako kaže, stranka "Istina" se zalaže za pooštravanje standarda i propisa, kao i precizno definisanu kaznenu politiku za investitore koji ne ispoštuju obaveznu količinu zelenila koja se mora naći oko objekta.

"Takav investitor mora biti sankcionisan zabranom izdavanja dozvole, ukoliko ne ispoštuje propis. Urbanističkim planom se mora odrediti koliki će prostor zauzimati zelena površina, koja bezuslovno mora postojati u nekom kvartu, ne bi li se dobila dozvola za zidanje novih stambenih objekata. Studije pokazuju da su zgrade po zelenim standardima zdravije za stanare, što dovodi do srećnijeg stanovništva i produktivnijih radnika. Ono što stranka Istina želi je da takav koncept zaživi u praksi. Mi ćemo u budućem sazivu Skupštine grada Novog Sada doneti pravilnik po evropskim standardima, po kom bi investitori, kada najave izgradnju objekta po zelenim standardima, morali stvarno i da ga urade", dodaje Ivana Vujasin.

Iako se bave i pitanjima od ekološkog značaja, ona pojašnjava zašto reč "zeleno" ne postoji u nazivu partije.

"Budući da u Srbiji od devedesetih nije postojala nijedna istinska i prava zelena politička partija, već su različite partije koristile nepopunjen prostor za promociju ekološki svesne politike za neke druge interese, tretirajući sebe kao prilepak partije velikim strankama, a kako bi ostvarili različite koristi koje nemaju veze sa ekologijom i interesima građana, naša je dužnost da što jače i glasnije prezentujemo šta ekološki svesna politika jeste, ne bi li razgraničili žito od kukolja. Na taj način su građani više puta bili varani. Stoga ćemo mi svojim idejama i delovanjem demonstrirati šta stvarno jeste ekološki svesna i savesna politika i tako građanima dokazati ko su pravi, a ko lažni zeleni", zaključila je Vujasin.

  • Dejan Obradović

    22.06.2020 01:44
    Eto 5og Oktobra u najavi
    Ocekivao sam da ce djubre da pobedi i smrad biti oslobodjen. Kako? Romi i seljaci ali i mnoge navijacke grupe, te grupe mladih, cak i politicke grupe, te mnogo slobodoumnih obicnih gradjana su svedoci potplacivanja i pretnji da se glasa za djubre, ali i ppjedini radnici i pojedinci koji su svojim ocima videli mnoga prazna mesta dok djubretov procenat glasova tj gasova raste u isto vreme... I tako konstantno.. Mozda duhovi glasaju... Ko zna. Uglavnom, izgubio je na duze staze, pravom narodu je dosta tiranije, lazi i smrada. Pravom...i s'pravom.
    Revolucija se ocekuje, i to sa pravom. Ali i smene, sudjenja... Narod se budi. Sve vise.kriticna masa se popunjava. Tu, sad i ovde. Cekaj i vidi.
  • Zeleni

    06.06.2020 08:21
    odgovor
    Ne nije nikome od vašeg članstva iz Slovačke zelene stranke bilo lepo, da nisu bili izloženi stalnom izrugivanju, spletkama, podmetanju, obmanjivanju, manipulacijama i zahtevima da pokrivaju mutne finansijske radnje vašeg rukovodstva, ko zna. Da ste bili spremni da podržite realizaciju ideja koje promovišete a ne da se samo borite za svoje " ekspertske poslove" i punite svoje džepove, možda bi još bili sa vama. Niste ih dostojni!
  • Bora

    04.06.2020 22:26
    Lažni zeleni su zaslužili da ih neko ovako razvali.
    Idu na manjinskoj listi sa vinarem Živkovićem a ideje su im smešne.
    Svaka čas Ivani na smelosti da se jednom ovim prevarantima stane u kraj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.