Traže gradski referendum svake godine kako bi se zaustavila politička bahatost

Grupa građana "Sasvim druga priča - Novosađani" obećava da će, ako dobije povrenje građana na lokalnim izborima 21. juna, u svom delovanju u gradskom parlamentu učiniti sve da se u poltički život uvede redovan gradski referendum.
Traže gradski referendum svake godine kako bi se zaustavila politička bahatost
Foto: Ilustracija

Kako tvrde, to je najsigurniji način da vlast ne zastrani i počne da vuče loše poteze.

"Direktno odlučivanje građana najdemokratskiji je i najbolji način donošenja najvažnijih odluka i zato postoji u mnogim evropskim gradovima. Želimo da naše DA ili NE odlučuje o velikim investicijama, zaduživanju ili kapitalnim odlukama u Novom Sadu. Naš grad, koji slovi za Srpsku Atinu, treba da bude prvi koji će vratiti odlučivanje tamo gde ono i treba da bude - u rukama građanki i građana. Zahtevamo da se uvede gradski referendum i da svoj grad uzmemo u svoje ruke. Mi, žitelji Novog Sada - direktno. Sigurni smo da će političari sa iskustvom napasti ovu ideju i proglasiti je bespotrebnim trošenjem para, jer svaki referendum košta. Ali to su pare svih nas i ne treba oni koje mi biramo da te pare čuvaju od nas samih. Mnogo je veća šteta ulaziti u loše i promašene investicije nego odvojiti sredstva za referendum", saopštavaju iz "Sasvim druge priče", koja će se pred Novosađanima na glasanju pojaviti pod rednim brojem 4.

Navode i da protivnici referenduma na lokalnom nivou nisu za takvu ideju jer je njegova svrha da "obuzda i ograniči samovolju političara".

"Referendum bi naravno bio obavezujuć i vlast bi mogla da sprovodi samo ono za šta mi, građanke i građani, damo saglasnost. Uvereni smo da je to najbolji način da se ograniči moć političara i njihova, toliko puta dokazana bahatost. Jednostavno, suviše volimo svoj grad da bi ga prepustili političarima. Zato na listi za Skupštinu grada zaokružite broj 4. Time ćete svoj grad uzeti u svoje ruke. Suviše volimo svoj grad da bi ga prepustili političarima. Grad građanima", poručuje grupa građana "Sasvim druga priča - Novosađani".

Izbori na svim nivoima se održavaju u nedelju 21. juna, a predizborna tišina počinje tri dana ranije.

  • Milan

    07.06.2020 12:20
    Ovako nešto koliko znam postoji u Šapcu pa ne vidim zašto ne bi postojalo i u našem gradu.
  • Janko

    05.06.2020 23:48
    Jel to referendum za nezavisnost Republike Vojvodine?
  • Duh sa severa

    05.06.2020 22:48
    U centar
    E ovo je u centar. To kad se izborimo treba da slavimo. To je pravi potez. Poštujem i podržaću. Ovo je tako dobro da ću da izađem na izbore. Prvi put. Ja bojkotujem 20 godina. A ne kao ovi novokomponovani bojkotaši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.