Traže da se zasadi 50.000 stabala u Novom Sadu u naredne četiri godine

Na kom smo to glasanju pogrešili pa smo generacijama političara dozvolili da zarad građevinskih kvadrata unište hekatare i hektare gradskih šuma, pita se Grupa građana "Sasvim druga priča" koja će učestvovati na izborima za gradski parlament 21. juna.
Traže da se zasadi 50.000 stabala u Novom Sadu u naredne četiri godine
Foto: Promo

"Za kakve smo to ekologe glasali kad je sve to prolazilo pored njih, a da nisu digli svoj glas? Kuda to idemo uz ovakvu gradsku politiku? Novi Sad je prvom polovinom prošlog veka, uz šezdeset hiljada stanovnika imao skoro hiljadu hektara šuma. Danas su se šume našeg grada svele na nešto manje od 150 hektara i to uglavnom na Ribarskom ostrvu, a stanovnika je skoro sedam puta više.
Jesmo li zaboravili da smo se prošle godine suočili sa zagađenim, čak štetnim i opasnim vazduhom u našem gradu? Znate li za katastrofalni podatak da na jednog stanovnika Novog Sada dolazi tek 16 kvadratnih metara zelenila? "Sasvim druga priča - Novosađani" će ultimativno tražiti da se u narednom mandatu u našem gradu zasadi 50.000 stabala i biće uvek spremna da podrži sve predloge koji će ići u pravcu popravljanja ekoloških standarda u Novom Sadu
", poručuju iz ove grupe građana.

Navode i da će se zalagati za strogu kontrolu uništavanja biljnog sveta kod bilo kog oblika gradnje i apsolutni reciprocitet u slučajevima neophodnog izmeštanja nekog njegovog dela.

"Želimo da oni koji rukovode gradom puno energije i sredstava ulože u edukaciju i angažovanje mladih jer bez podizanja svesti o potrebi da čuvamo i popravljamo svoj grad, on jednostavno nema budućnost. Borićemo se za projektovanje i izgradnju novih parkova, ali i malih zelenih oaza tamo gde je to, nakon decenija urbanističkog silovanja našeg grada, još uvek moguće. To podrazumeva i održavanje sadašnjih parkova i njihovu striktnu zaštitu od bilo kog oblika devastacije. Zato vas pozivamo da nas podržite na narednim izborima. Da Novi sad u naredne četiri godine dobije najmanje 50.000 novih stabala", navode iz "Sasvim druge priče" i pozivaju Novosađane da na predstojećim izborima zaokruže broj 4.

Na kraju poručuju: Sasvim druga priča za sasvim nova pluća Novog Sada.

  • Milan

    10.06.2020 22:57
    Nije potrebno 1000 godina
    Nije potrebno 1000 godina za obnovu šuma ali stotinu jeste, i jeste lakše poseći nego dočekati da novo izraste. Plansko pošumljavanje je postojalo i u doba kraljevine Srbije ili jugoslavije, o tome svedoče parkovi i šume, a društvo je i tada bilo svesno važnosti postojanja šuma, ne samo protiv zagađenja, već i klime, erozije zemljišta itd.
  • Voja

    10.06.2020 08:32
    Izbori
    Problem je što tzv zelene stranke imaju samo te neke plemenite ciljeve u vezi sa prirodom, a to nikako nije dovoljno da neko glasa baš za njih.Politički aktivizam zahteva program na svim poljima, a ne samo na problemu ekologije.Lično sam uvek na strani šuma, ali ovo je jedan dečiji pristup.Za prave promene mora da se učestvuje na nekom nivou odlučivanja, a jasno je da ovaj put ne vodi ka tome.Zelene stranke postoje svuda po Evropi i nigde nisu faktor odlučivanja, prosto ne nude ništa izvan te priče.
  • M

    09.06.2020 15:18
    Ne verujem ni ovoj stranci,svi su isti.Zarazna je lova sa kojom investitori ulecu.Smatram da ce jos vise devastirati Novi Sad u narednim godinama,jos vise seci drvece,smanjiti broj zelenila i jos bahatije zidati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.