Upravni sud zbog navodnika oborio listu Dosta je bilo za izbore u Novom Sadu

Upravni sud je presudom oborio Izbornu listu "Suverenisti", koju je podnela grupa građana Dosta je bilo za predstojeće lokalne izborne u Novom Sadu.
Upravni sud zbog navodnika oborio listu Dosta je bilo za izbore u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Gradska izborna komisija prethodno je odbila prigovor na proglašenje ove izborne liste, ali se A. A. žalio novosadskom odeljenju Upravnog suda, koje je donelo presudu o poništavanju liste. 
 
Kako se navodi u presudi, birač koji je podneo žalbu naveo je da izborna lista ima nedostatke, te da podnosilac liste nije bio ovlašćen da u ime "Dosta je bilo - Saša Radulović" preda izbornu listu Gradskoj izbornoj komisiji. U žalbi je navedeno i da nisu otklonjeni uočeni nedostaci koji su se javili prilikom podnošenja liste.
 
Problem je nastao u tome što је navedeno da je cilj obrazovanja grupe građana predlaganje kandidata za odbornike u "Skupštini opštine Novi Sad". Podnosilac žalbe je naveo da Grad Novi Sad po statutu ima "dve gradske opštine - Novi Sad i Petrovaradin, pri čemu ove dve gradske opštine nemaju svoje skupštine, pa je krajnje nejasno kako je moguće da GG 'Dosta je bilo - Saša Radulović' bude obrazovana sa ciljem da predlaže kandidate za izbore za Skupštinu opštine Novi Sad, koja više ne postoji".
 
Dodaje se da su i overene izjave birača koji podržavaju izbornu listu Suverenisti (bez navodnika) u suprotnosti sa nazivom izborne liste "Suverenisti" (sa navodnicima).
 
Gradska izborna komisija (GIK) je odbacila sve navode iz žalbe. Tako je GIK odlučila i da je naziv izborne liste Suverenisti i "Suverenisti" istovetan, ukazujući da korišćenje ili nekorišćenje navodnika u nazivu liste birači nisu mogli da budu dovedeni u zabludu koju listu zaista podržavaju, pozivajući se pri tom na Zakon o lokalnim izborima i Uputstvo za sprovođenje izbora za poslanike Narodne skupštine. GIK je i prigovor u kom se navodi da Novi Sad ima dve opštine i da su predložili kandidate za izbor za "Skupštinu opštine Novi Sad" koja ne postoji, smatrala neosnovanim. Navedimo da opštine Petrovaradin i Novi Sad ne postoje, jer su ukinutе. 
 
Pokret Dosta je bilo negodovao je danas zato što je oborena njihova lista "Suverenisti" uz komentar da je u pitanju "očigledna zloupotreba sudijske funkcije u političke svrhe".
 
"Iako Ustav kao ni zakon ne poznaju mogućnost da se izborna volja građana ukine zbog korišćenja interpunkcije prilikom označavanja liste, sudije Upravnog suda su demonstrirale ne samo to da ih ni Ustav ni zakon, a ni izborna volja građana ne interesuju, već i dalje od toga – da i oni sami imaju ozbiljan problem sa osnovnom pismenošću", naveli su iz DJB.
 
Oni su upitali da li to onda znači po mišljenju sudija Upravnog suda, da kad dete pitate u koju školu ide, ono treba da odgovori sledeće: "U osnovnu školu otvoreni navodnici Branko Radičević zatvoreni navodnici", a kad građane pitate koju izbornu listu podržavaju oni treba da odgovore: "Podržavam listu otvoreni navodnici Suverenisti zatvoreni navodnici".
 
"Kako smatramo da je jasno da čak ni pored opštepoznate činjenice plašljivog i u dobrom delu nestručnog pravosuđa, ovo silovanje prava prevazilazi granice zamislivog i ne postoji ni teorijska mogućnost da se ovakvo rešenje donese bez konkretne i direktne namere da se izvršenjem krivičnog dela kršenja zakona od strane sudije kako bi se 'Dosta je bilo' sprečilo da učestvuje na gradskim izborima u Novom Sadu, jasno je šta je namera", kaže se u saopštenju.
 
U toj stranci dodaju da ovakav, kako su ga nazvali, sramni odnos sudija prema Ustavu i građanima Srbije, ali i prema pravopisu srpskog jezika, ne predstavlja niti može predstavljati slobodno sudijsko uverenje već je, kako kažu, u pitanju očigledna zloupotreba sudijske funkcije u političke svrhe.
 
"Iz svih ovih razloga, pozivamo nadležnog tužioca da protiv sudija koje su donele ovakvo rešenje inicira krivični postupak zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo kršenje zakona od strane sudije, a Visoki savet sudstva da pokrene postupak razrešenja sudija zbog očigledne političke instruiranosti i grubog kršenja izborne volja građana", naveli su iz pokreta Dosta je bilo.
 
Gradska izborna komisija je već bila proglasila zbirnu izbornu listu kandidata za odbornike i na njoj se nalazila i lista "Suverenisti". Međutim, zbog odluke Upravnog suda, možda će tu listu morati da "revidira".
 
U GIK-u su rekli za 021.rs da su zbog obaranja liste morali i da pauziraju štampanje izbornih listića, koje je bilo planirano za vikend, jer DJB sada ima pravo žalbe, o čemu ponovo treba da odlučuje sud. 
 
Iz Dosta je bilo su kratko za 021.rs naveli da pišu žalbu na presudu suda i da će se saopštenjem obratiti javnosti u toku dana.
  • Pitanje

    15.06.2020 21:47
    Meni je Radulović deluje kao baš super medijska ličnost.
    Milošević itd su mi uvek bili nekako šmunjavi.
    A Radulović uvek deluje odsečno, principijelno, profi, sveže i zanimljivo.
    Ko vidi Radulovića kafa mu ne treba.
    Odmah mu se mozak razbistri i cela zbrka se poslaže.
    A to nam baš i treba da neko napravi red.
    Šta se tom čoveku tačno zamera?
    Možda treba uložiti više napora u međusobno slaganje i razumevanje.
    On deluje kao da ima jedinstvenu simpatičnu razborito beskompromisnu energiju po pitanju principa, i onima koji bi ga imali na svojoj strani bi to možda puno značilo.
  • Pitanje

    15.06.2020 21:37
    Za što DJB ima tako malo pregleda na YT?
  • ...

    15.06.2020 04:51
    Mnogi pravnici su za bojkot.
    Možda su zato to uradili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.