Savim druga priča: Novi Sad da postane Pametan grad

Grupa građana "Sasvim druga priča - Novosađani" kao jednu od svojih temeljnih aktivnosti u budućem učešću u radu gradskog parlamenta vidi neprestano zalaganje za to da Novi Sad krene ka gradovima koji za sebe kažu da su "pametni gradovi", odnosno Smart city.
Savim druga priča: Novi Sad da postane Pametan grad
Foto: 021 (Promo Sasvim druga priča)

"Novi Sad mora da bude među prvima u Srbiji koji će iskoristi mogućnosti koje donosi tehnološki napredak i zahvaljujući tome mnoge svoje funkcije vršiti efikasnije i kvalitetnije. Novi Sad do sada, na žalost, nije uradio puno u tom pravcu. Moglo bi se reći i skoro ništa u odnosu na mogućnosti. Zato, dok mnogi gradovi regiona iz Smart city 1.0 polako idu ka Smart city 2.0, a u svetu se već govori i o onima koji mogu da se pohvale da su Smart city 3.0 mi tek treba da krenemo u tom pravcu. Zato je možda poštenije reći da ćemo u godinama koje dolaze, pokrenuti digitalnu transformaciju Novog Sada, kako bi u naredne četiri godine mogli da napravimo ozbiljne korake ka društvu pametnih gradova regiona i Evrope", navode iz "Sasvim druge priče".

Dodaju da postavljanje digitalnih čitača u kontejnere i kante za smeće nije nemoguć projekat u narednom periodu, a zahvaljujući njihovom javljanju o popunjenosti kontejnera kamioni koji ih prazne neće odlaziti na lokacije za koje nema potrebe. Time će, kako tvrde, smanjiti i zagađenje vazduha.

"Digitalna transformacija podrazumeva još puno toga, dobrim delom i kada je reč o saobraćaju pa predlažemo da jedan od prioriteta bude i transformacija semafora u "pametne semafore", kako bi u slučajevima velikih gužvi za skretanje u levo sami "videli problem" i promenom režima čuvali i živce vozača, ali i vazduh u našem gradu jer će na taj način stajanje na semaforima biti manje. Tu negde, mada nije direktno vezano za digitalnu transformaciju, jeste ono što godinama nedostaje našem gradu, a to je zeleni talas za vozila na glavnim saobraćajnicama. Ovo pitanje ima više aspekata, od činjenice da će zbog manjeg zadržavanja na semaforima protok saobraćaja biti brži, a samim tim i zagađenje vazduha značajno manje do bezbednosti saobraćaja jer vozači koji naviknu da će dozvoljenom brzinom proći bez zaustavljanja na semaforima ne jure što svakako doprinosi bezbednosti", kažu iz Grupe građana "Sasvim druga priča - Novosađani".

Predlažu  i da se u naredne četiri godine postave detektori kvaliteta vazduha u sva obdaništa i učionice u Novom Sadu.

"Ta interaktivna metoda merenja putem aplikacije omogućiće svim roditeljima da u svakom trenutku vide u kakvim zdravstvenim uslovima borave njihova deca. Naravno, postoje različiti nivoi merenja, a ono što je u ovom trenutku standard u regionu je merenje 30-ak parametara kvaliteta okruženja za svaki prostor u kome borave najmlađi žitelji našeg grada. Naravno, oni koji imaju tu privilegiju da putuju u moderne gradove sveta već godinama vide da na autobuskim, tramvajskim, metro ili nekim drugim stanicama postoje obaveštenja za koliko minuta dolazi sledeći autobus na svakoj liniji koja tuda saobraća. Može li Novi Sad to da ima? Može i imaće ako lista "Sasvim druga priča - Novosađani" bude dobila vaše poverenje, a samim tim i mogućnost da upravlja gradom. U cilju realizacije digitalne transformacije našeg grada predlažemo da su okviru gradskog veća formira sekretarijat za tu oblast koji će biti apsolutno posvećen toj tematici i koordinirati je sa drugim resorima", zaključuje se u saopštenju ove Grupe građana.

Lokalni izbori se održavaju u nedelju 21. juna, a "Sasvim druga priča" će biti na listiću za Skupštinu grada pod brojem 4.

  • Jelena

    14.06.2020 12:14
    Sve osim aerodroma
    Sve ideje osim aerodroma su im dobre, Budalaština je uništiti najplodniju zemlju zarad interesa stotinak bogataša koji bi ovim skratili put do aerodroma 20-tak minuta. Za početak uvedite zone za parkiranje na Limanima, ukinite uslovno skretanje na semaforima, zaposlite sakupljače sekundarnih sirovina a ne partijske vojnike, protresite inspekcijske službe, zaustavite uništavanje Fruške gore...
  • Pametni

    13.06.2020 15:02
    Grad
    Haha.....kada imamo. korumpiranu glupu nenarodnu vlast......Ajmo prvo jedno lepo decije igraliste .vrtic.podzemnu i nadzemnu parking garazu ..plasticne kontenjere pod kljucem za plastiku papir staklo i ostalo u ogradenom betoniranom zicanom boxsu.........A onda posle tih osnovnih higijensko kulturoloskig zahvata.......Neka idemo u digitalno doba......TRENUTNO SMO u SREDNJEM VEKU.....
  • Ns

    13.06.2020 00:44
    Joj joj
    Jel moguce pa jel vi vidite kakav je NS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.