Anketari Ninamedije na biračkim mestima, po prvi put u Srbiji radi se izlazna anketa

Na dan lokalnih, pokrajinskih i republičkih parlamentarnih izbora, u nedelju 21. juna, kompanija Ninamedia sprovešće na glasačkim mestima u Novom Sadu izlaznu anketu - tzv. exit poll metod.
Anketari Ninamedije na biračkim mestima, po prvi put u Srbiji radi se izlazna anketa
Foto: Ninamedia

Kako je navedeno iz ove kompanije koja se bavi ispitivanjem javnog mnjenja, reč je o proceni izlaznih rezultata kakva se u razvijenim demokratskim zemljama primenjuje više od 50 godina, a čija je svrha dobijanje ocena rezultata izbora u veoma kratkom roku.
 
"Jedan od osnovnih ciljeva ovakvog načina istraživanja je da se unesu inovacije u posmatranje izbornog procesa, ali i da se razviju nove metode istraživanja za procenu izbornog rezultata. Izlazna anketa je istraživanje koje je zasnovano na razgovorima sa biračima dok napuštaju glasačka mesta. Sam postupak anketiranja garantuje anonimnost i ne ugrožava tajnost glasanja. Pored odgovora na pitanje o samom činu glasanja, anketari će beležiti i demografske podatke", kažu u Ninamediji.
 
Exit poll se u Srbiji organizuje prvi put, a lica zadužena za realizaciju imaće jasna obeležja - majice i glasačke kutije.

Podsetimo, birališta se u nedelju otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.