Sasvim druga priča: Smanjiti cenu karte u gradskom prevozu, uvesti tramvaj i NS voz

Grupa građana "Sasvim druga priča - Novosađani" će se u naredne četiri godine u gradskom parlamentu boriti za smanjenje cene gradskog prevoza sve do dana kada će biti potpuno besplatan, saopštila je ova politička opcija koja će se naći na glasačkim listićima za lokalni parlament 21. juna.
Sasvim druga priča: Smanjiti cenu karte u gradskom prevozu, uvesti tramvaj i NS voz
Foto: 021.rs

Kako navode, insistiraće da se što hitnije smanje cene prigradskog prevoza i prihvatljivom dinamikom izjednače sa cenom gradske karte, a na kraju da i prigradski prevoz bude besplatan.

"Dok se ne steknu ekonomski uslovi da se to dogodi zalagaćemo se za hitno proširenje kategorija onih koji imaju pravo na besplatan prevoz i u gradskom i u prigradskom saobraćaju. Odmah se moraju izjednačiti cene đačkih i studentskih karata bez obzria iz kog prigradskog mesta se učenici i studenti voze. Svi žitelji Novog Sada, i oni koji žive u samom gradu i oni koji žive u prigradskim naseljima, decenijama kroz budžet grada pomažu kupovinu autobusa i rad svog gradskog prevoznika. Upravo zato ne treba da sve to plaćamo još jednom, kroz visoku cenu voznih karata. Pored namere da sprovedemo u delo ideju realizovanu u Klužu, da oni koji čitaju knjigu u autobusu poslednjih sedam dana u mesecu ne moraju da plate kartu, zalagaćemo se za puno izmena na polju saobraćaja u Novom Sadu".

Jedna od takvih ideja je projekat NS voz koji bi mogao da, na ekološki najprihvatljiviji način, poveže većinu prigradskih naselja sa gradom.

"Takođe hoćemo da vratimo najčistiji način prevoza - tramvaj. Novi Sad mora mnogo više da brine o okolnim mestima i da postane centar regiona, a ne da vodi računa samo o centru grada. Efikasno i besplatno povezivanje okolnih naselja podstaklo bi investicije, učinilo bližom ugostiteljsku i svaku drugu bogatu ponudu svih okolnih mesta. Da li to može da bude već nakon kraja mandata naredne vlasti - možda i ne, jer je reč o ozbiljnim i velikim investicijama, ali što pre krenemo u tom pravcu pre će se i realizovati. Naravno, sva ulaganja u ovaj projekat moraju imati svoju digitalnu komponentu kako bi u svakom trenutku znali kako saobraćaj funkcioniše i koliko treba čekati na koju liniju", navodi se u saopštenju.
 
"Sasvim druga priča - Novosađani" smatraju da Novi Sad mora da uđe u revolucionarnu izmenu gradskog prevoza iz puno razloga.

"Nije reč samo o aero zagađenju. Drugi segment zagađenja našeg grada koga često i nismo svesni je buka, audio zagađenje koje u velikoj meri potiče upravo od saobraćaja. Jedan od načina da se problem buke ublaži je i naredni aspekt našeg budućeg rada. Reč je o nabavci vozila za sve javne službe, pa i za GSP i njegove autobuse, vozila gradske čistoće, ali i taksi prevoz. Kompletan vozni park grada u najširem smislu te reči mora preći na ekološki prihvatljiva goriva. Zbog obima gradskog voznog parka to svako mora biti proces, ali ako ga započnemo 2020. jednom ćemo doći do potpune zamene voznog parka. Stimulisanje onih koji ne spadaju u javni prevoz u vlasništvu grada, a to su privatni, pre svega taxi prevoznici, takođe može da doprinese velikom boljitku našeg grada u svakom smislu".

Birališta su u nedelju otvorena od 7 do 20h, a "Sasvim druga priča" je pod rednim brojem 4.

  • Čika

    18.06.2020 20:22
    A kad ja budem odbornik
    Zalagaću se za besplatnu hranu i odeću... Sve će to, naravno, platiti neki poreski obveznici, ako može iz Tunguzije.
  • Sloba53

    18.06.2020 09:04
    Vratiti tramvaje , proširiti pešačku zonu na širi centar , povezati prugom NS sa okolnim mestima , to mora biti strategija razvoja grada. Bravo za ideju !
  • Marko

    18.06.2020 01:47
    Ovj predlog je pre nekoliko dana na konferenciji za novinare izneo i predsednik Metle iz Novog Sada, a večeras i onaj nesretnik što je pričao o bojlerima i kamencu u kampanji. To znači da ako nekoliko različitih stranaka predlaže da je to dobra ideja, ali ja glasam za Metlu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.