Za izbornu kampanju stranaka u Novom Sadu više od 11 miliona, devet lista zatražilo novac

Devet lista koje učestvuju na lokalnim izborima u Novom Sadu zatražilo je sredstva za pokrivanje troškova izborne kampanje, saznaje 021.rs.
Za izbornu kampanju stranaka u Novom Sadu više od 11 miliona, devet lista zatražilo novac
Foto: Dragan Perišić

Kako se može videti u budžetu Novog Sada za 2020. godinu, za finansiranje troškova izborne kampanje političkih partija izdvojeno je 11,4 miliona dinara.

Gradska izborna komisija je 12. juna donela Zaključak o raspodeli sredstava učesnicima na lokalnim izborima. Sredstva iz budžeta zatražilo je devet od ukupno 13 lista na predstojećim izborima u Novom Sadu.
 
Kako nam je rečeno u GIK-u, sredstva za pokrivanje troškova kampanje zatražili su: Srpska napredna stranka i koalicioni partneri (Aleksandar Vučić - Za našu decu), koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Srpska radikalna stranka, Sasvim druga priča (Novosađani), koalicija Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanske partije i Zajedno za Vojvodinu (Vojvođanski front), koalicija Zelene i Nove stranke (Nek maske padnu), te Demokratska stranka Srbije (Pokret Metla 2020), Srpski patriotski savez (Aleksandar Šapić) i koalicija Zdrave Srbije i Narodnog slobodarskog pokreta (Zdrava strana grada).
 
Novac nisu zatražili Savez vojvođanskih Mađara, Istina, Ruska stranka i Ratni veterani za Srbiju.
 
Iako su se sve ove liste prijavile da dobije budžetski novac, to nužno ne znači da će ga i zaista dobiti, s obzirom na to da prethodno moraju da polože jemstvo u vidu novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti ili stavljanja hipoteke na neku nepokretnost.
 
Sredstva iz budžeta se raspoređuju tako što se petina novca izdvojenog za ovu svrhu podeli listama koje su položile jemstvo, u jednakom iznosu, pre samih izbora. Ostalih 80 odsto sredstava se raspoređuje među listama u odnosu na broj mandata koje su osvojile na izborima. 
 
Polaganje jemstva je jedan vid garancije da će liste koje su uzele novac građana vratiti sredstva u slučaju da ne osvoje jedan odsto važećih glasova, odnosno 0,2 odsto ako je reč o listama nacionalnih manjina.  
  • Bhjk

    18.06.2020 21:45
    Posle izbora treba traziti detaljan izvestaj koliko je novca GIK potrosio, ali treba traziti poimence, a ne zbirno. Tada ce gradjanima biti jasno sta se sve i koliko placalo!
    To cemo traziti po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog znacaja. Treba gradjani da znaju sta su i koga su sve platili! To su nado novci, a ne praznoglavih politicara!!!
  • Kać

    18.06.2020 19:51
    SNS trazi trazi novac za izbore, a juce u Kacu idu od kuce do kuce i dele pakete sa po 200gr kafe, kutijom ratluka i reklamnim materijalom. Licno video i uverio se.
  • Caca

    18.06.2020 17:31
    Caca
    Baš fino društvo neznaš koje veći prevarant. E dasmo normalni ko što nismo kao narod nebi im dali ni za jednu kiflu. Sram ih bilo vancage,barabe,pijavice koje piu krv narodu i žive luksuzno od para građana. Opet nekrivim ove barabe to je njima biznis krivim prvo sebe i narod ove države što dopuštamo ovakve stvari i još im se divimo i ostalo. Zaista smo jako bolesna nacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.