Kako da proverite da li je neko glasao u vaše ime na izborima

Ukoliko niste izašli na izbore, a želite da proverite da li je neko glasao umesto vas, procedura koja je predviđena za proveru komplikovana je, ali ne i neizvodljiva.
Kako da proverite da li je neko glasao u vaše ime na izborima
Foto: Pixabay
Kako su objasnili u organizaciji Crta, treba da pošaljete zahtev Republičkoj izbornoj komisiji i tražite informaciju - da li je evidentiran vaš glas u izvodu iz biračkog spiska.
 
Zahtev možete da pošaljete mejlom, poštom ili da dođete u prostorije RIK u Kralja Milana 14 u Beogradu.
 
U zahtevu treba da navedete svoje ime i prezime, mesto u kojem živite, JMBG, broj biračkog mesta u kojem ste upisani prema biračkom spisku, a treba da priložite fotokopiju ili očitanu ličnu kartu.
 
"Imate pravo i da zahtevate neposredan uvid u izvod iz biračkog spiska, što će vam biti omogućeno u sedištu RIK-a. Ovo rešenje nije baš praktično za građane koji žive izvan glavnog grada", napominju u Crtinom vodiču za proveru glasa.
 
Ukoliko na ovaj način definitivno saznate da je neko zloupotrebio vaš glas tj. glasao za određenu opciju umesto vas, jedina opcija vam je da podnesete krivičnu prijavu protiv NN lica policiji ili tužilaštvu.
 
Ukoliko se javljate policiji, to činite u najbližoj policijskoj stanici.
  • Aleksandar

    01.07.2020 16:53
    @Lune
    Druze vidi se tvoj (ili falsifikovani) potpis na tom izvodu spiska.
    A postoji krivicno delo lazno prijavljivanje pa se lako utvrdi ako je tvoj potpis zaista na spisku da si zapravo glasao i da si se zapravo 'zaje*' i lazno prijavljivao kao sto kazes.
    Tako da uz tu prijavu NN licu bi policija brzo dosla do tebe i ne bi drzava gubila vreme ne brini...
    Sta je poenta tvoje price? Treba cuvati drzavu da slucajno se jadna ne pretrgne i ne uradi nesto vise ... ?
    Poenta prijatelju je da se proveri da li je bilo mahinacija sa tim - a bilo je sigurno.
  • corona

    25.06.2020 14:37
    sramota
    Ovim izborima Srbija je osramoćen.
  • milicica

    25.06.2020 11:48
    bas ste pametni
    Tuzim NN lice i spor traje godinama ili mesecima, naravno izgubim vreme i zivce, spor naravno i pare i lud zbunjenog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.