Exit poll izlazna anketa najpreciznija u prognozi rezultata izbora u Novom Sadu

Izlazna anketa, takozvani Exit poll, koju je kompanija Ninamedija sprovela u Novom Sadu na dan lokalnih, pokrajinskih i republičkih parlamentarnih izbora, 21. juna pokazala je izuzetno visok procenat tačnosti.
Exit poll izlazna anketa najpreciznija u prognozi rezultata izbora u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Anketa, u kojoj je učestvovalo 2.246 Novosađana, imala je odstupanje od samo 0,5 procenata od zvaničnih rezultata objavljenih posle završetka glasanja.

- Građani Novog Sada su se u velikom broju odazvali na naš poziv da učestvuju u anketi. Zahvaljujući njima dobili smo izuzetno preciznu prognozu rezultata izbora na lokalnom nivou, koja se razlikovala samo za pola procenta od konačnih podataka koje je saopštila Gradska izborna komisija - kazala je direktorka Ninamedia Research Jelena Fratucan.

Glavni cilj sprovođenja izlazne ankete bio je dobijanje procene rezultata izbora u veoma kratkom roku, pre objavljivanja zvaničnih podataka.

Exit poll je vrsta istraživanja zasnovana na anonimnom popunjavanju anketa nakon izlaska sa biračkog mesta. Pored odgovora na pitanje za koga su građani glasali, beležili su se i demografski podaci. 

Tim istraživača Ninamedie je inače po prvi put u Srbiji organizovao ovakvo istraživanje koje se u razvijenim demokratskim društvima sprovodi više od pola veka.

- Ova metodologija donosi značajne inovacije u praćenju izbornog procesa, pre svega pouzdane procene izbornog rezultata, što je pokazao Exit poll koji je Ninamedia sprovela na biralištima u Novom Sadu - zaključila je Fratucan

  • Bane

    03.07.2020 22:54
    ...
    Kakva je korist od izlazne ankete za lokalne izbore kad je GIK pre objavio zvanične rezultate nego agencija svoju procenu ?! OK za pokrajinske i republičke, pošto oni nisu objavili rezultate ni dan danas...
  • BojaNS

    25.06.2020 19:23
    Izlaznost, procene, prognoze, ankete, sve te brojke su lazirane i komponovane da odgovaraju eliti. Ne verujem vise nikakvim brojkama. Nije ovo ni 2020. Godina a vise ne znam ni kada sam rodjen
  • cccc

    25.06.2020 15:36
    i ????
    Isto kao i drzavne ankete, cista gluposti, vi pricate o rezultatima izbora, a ne o tome da se ljudima pretilo za posao, romima deljeno po 1000din, penzionerima kila brasna i secera, mafijasi koji prete ljudima....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Izbori 2020

Pastor razgovarao sa predstavnicima sedam izbornih lista

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor održao je konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista, koje su nakon izbora za poslanike u Skupštinu APV, održanih 21. juna i 1. jula, osvojile poslaničke mandate u Skupštini Vojvodine.