DJB podnosi više od 2.700 upravnih žalbi za obaranje izbora

Pokret Dosta je bilo saopštio je da će podneti najmanje 2.700 upravnih tužbi za obaranje izbora na više od 2.700 biračkih mesta.
DJB podnosi više od 2.700 upravnih žalbi za obaranje izbora
Foto: 021.rs
Prijave će podneti jer je Republička izborna komisija, kako su naveli u tom Pokretu, bez ikakvog osnova većinom glasova odbacila njihove prigovore na preko 2.700 biračkih mesta. 
 
Kako navode, prigovori se odnose na činjenice da su zapisnici falsifikovani, da ne odgovaraju sadržaju izbornog materijala u džakovima, kao i na činjenicu da je RIK odbio prigovore bez ikakve provere i obrazloženja. 
 
"RIK je odbio blagovremene i dozvoljene prigovore bez utvrđivanja činjeničnog stanja, odnosno bez bilo kakvog uvida u birački materijal, a suprotno jasnom, nedvosmislenom i javno objavljenom stavu Upravnog suda iz presude od 10. aprila 2017. godine, gde je navedeno da je 'RIK dužan da odluku donese nakon izvršenog uvida u izborni materijal koji je birački odbor predao'", navodi se u saopštenju DJB. 
 
Dodaje se da je RIK odbio prigovore "bez obrazlaganja ključnih činjenica" i "bez primene prava na pojedinačni slučaj" i ocenjuje da time postupak pred RIK-om nije ispunio "niti jedan od kriterijuma koji su zahtevani članom 32 i 36 Ustava Srbije".  U DJB-u kažu da je do sada podneto oko 1.500 tužbi. 
 
"Očekujemo da preostale tužbe završimo do isteka današnjeg dana", naveli su.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.