Naprednjaci izgubili vlast pa sazvali prvu sednicu skupštine u Beočinu, SPS uložio žalbu sudu

Budući odbornici Skupštine opštine Beočin dobili su svoje mandate, a prva konstitutivna sednica lokalnog parlamenta čekaće 21. avgust, poslednji zakonski rok za njegovo formiranje.
Naprednjaci izgubili vlast pa sazvali prvu sednicu skupštine u Beočinu, SPS uložio žalbu sudu
Foto: 021.rs

U Beočinu je politička situacija postala vrlo napeta uoči izbora na lokalu, a s obzirom na to da se vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci "ljuljala" fotelja. 

Naprednjaci su na kraju i izgubili u ovoj opštini, a na čelu Beočina dolazi Socijalistička partija Srbije, sa tesnom pobedom i osvojenom većinom na izborima za odbornike Skupštine opštine 21. jula. 

SPS je, naime osvojio 12 od ukupno 23 mandata za formiranje lokalnog parlamenta, dok je SNS osvojila 11 mandata tj. mesta u Skupštini opštine.

Zakonski rok za formiranje skupštine opštine je dva meseca od održanih izbora, što znači da je poslednji dan za održavanje konstitutivne sednice 21. avgust. Ukoliko se sednica ne bi održala na ovaj dan, Vlada Srbije imala bi zakonsko pravo (i obavezu) da uvede prelaznu lokalnu vlast tj. prinudnu upravu. 

U mnogim opštinama širom Srbije konstitutivne sednice biće održane poslednjeg zakonskog dana, što pojedini lokalni akteri tumače kao pokušaj SNS da maksimalno kalkuliše sa članstvom i u sredinama u kojima ima vlast.

Kad je reč o Beočinu, a kako je 021 pratio, politički pritisci bili su sveprisutni uoči, tokom i nakon održanih izbora, uzimajući u obzir prigovor SNS na rezultate, koji je kasnije odbijen. Socijalisti zamalo da ostanu bez vlasti zbog potencijalnog ponavljanja izbora na jednom biračkom mestu u opštini, ali se to ipak nije desilo.

Ko je sazvao prvu sednicu? 

Situacija nije toliko crno-bela. Naime, kako za 021 kaže lider beočinskih Socijalista Mirjana Malešević Milkić, predsedniku Skupštine opštine iz redova naprednjaka istekao je mandat i on nije imao ovlašćenje da sazove konstitutivnu sednicu. To su jedino mogli Socijalisti, koji su osvojili vlast i zbog toga je SPS tražio mišljenje Upravnog suda o ovom potezu lokalnih naprednjaka.

"Niti njihovom predsedniku Skupštine opštine traje mandat, niti je njihov odbornik najstariji pa da, po zakonu, on saziva sednicu. Najstariji odbornik je naš. Nama se ne odugovlači sa konstituisanjem skupštine i mi tražimo da se ona održi u narednih sedam dana, koliko nam vremena treba da se organizujemo. Međutim, mi sednicu ne možemo da zakažemo jer je sekretaru Skupštine opštine, kod koje se zakazuje sednica, nasilno oduzet pečat", navodi za 021 Malešević Milkić i najavljuje još mnogo dešavanja u ovoj opštini u kojoj, kako kaže, nikad nema mira

Detalje o celoj situaciji saznajte u našem tekstu OVDE.

  • Ja iz Beocina

    15.07.2020 15:48
    Korona
    I ovaj kovid koji se desava medju građanima, i PROSPRITET.... Spustite loptu... Pa ja gledam ovo 30 puta za redom i plačem
  • Fghj

    15.07.2020 14:01
    12+11=23
    Znači da su cenzus prešle samo 2 vladajuće stranke, kakva zatucana masa, kakvo jednoumlje
  • Beocinac

    15.07.2020 10:24
    A SPS-ovcima se zuri da preuzmu fotelje sto pre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Izbori 2020

Dačić u Vranju poručio: Će gi pobedimo

Kandidat za premijera koalicije na čijem je čelu SPS, Ivica Dačić, danas je na mitingu u Vranju, na oduševljenje prisutnih, na lokalnom dijalektu poručio da će pobediti na izborima.

Brnabić: Ne znam ko će biti novi premijer

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna ko će biti mandatar, zbog čega ne bi bilo primereno da govori šta bi radila ako ostane na sadašnjoj funkciji.

Zelenović podneo krivične prijave zbog neregularnosti na izborima u Šapcu

Gradonačelnik Šapca i nosilac liste "Šabac je naš" na lokalnim izborima u tom gradu Nebojša Zelenović izjavio je da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv osoba za koje misli da su sprečili građane Šapca da "izraze svoju izbornu volju" i da slobodno glasaju na lokalnim izborima 5. septembra.